SEGRE

«Ens desplacem per tot Europa, segons ens demanen»

BBVA ha prestat suport a la firma lleidatana Autocars Pons, una empresa familiar dedicada al transport discrecional de viatgers, transport escolar o de persones amb mobilitat reduïda i que compleix la normativa mediambiental més estricta

Disposen d'una flota d'uns 20 autocars i un taxi.

«Ens desplacem per tot Europa, segons ens demanen»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Transportar persones sense estar subjecte a itinerari, horari i calendari. A això es dediquen les empreses de transport discrecional, que al febrer van traslladar 13,2 milions d’usuaris a l’Estat. A Lleida, una de les punteres és Autocars Pons, gestionada per Elies i Abel Pons. Tots dos gerents expliquen els trets de la firma.

Què és Autocars Pons?

Som una empresa familiar, fundada el 1931 i actualment ja hi treballa la quarta generació. Ens movem per tot Europa, segons ens demanen. Tant podem anar al Cap Nord, com a Rússia o Turquia o el Marroc... A l’estiu treballem força per Escandinàvia, Alemanya o Itàlia, el que ens demanen les agències. També ens dediquem al transport escolar, esdeveniments, comiats de solters...

Tenim 20 autocars, adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, i un taxi. Quant a la plantilla, la integren 32 persones, entre xòfers i personal administratiu.

Com ha evolucionat l’activitat?

Abans sortíem des de Barcelona, Madrid o Lleida i fèiem tot el viatge, però ara, a l’abaratir-se les tarifes d’avió, la gent es desplaça en avió fins a un punt i des d’allí nosaltres els desplacem pel territori. Durant l’estiu, si estem a Berlín, per exemple, van arribant grups i anem desplaçant-los.

Pel que fa a la tecnologia, ara portem autocars que electrònicament s’equiparen a un turisme. Els elèctrics o que funcionen amb GLP, en el nostre sector, encara no són viables, pel tema de l’autonomia.

Quins són els trets distintius de la vostra empresa?

En tot allò que implica portar viatgers, has d’anar incorporant els requeriments de seguretat i confort. Complim les principals normatives ISO, com la 9001, la 14001 i la UNE 13816, que són les tres més representatives. D’altra banda, apliquem les normatives mediambientals més estrictes, com l’Euro 6. En algunes ciutats, tens prohibit accedir-hi si no compleixes, com a mínim, la normativa Euro 4.

El sector està molt regulat...

Estem en un sector molt reglamentat, per exemple amb les hores que han de complir els xòfers. No pots, per exemple, fer gaires hores seguides, ho fixa la normativa laboral. La plantilla oscil·la, com a fixos tenim de 10 a 15 professionals, si bé, per exemple, quan tenim puntes de feina, com a la primavera o l’estiu, hem de reforçar-la.

Nosaltres estem sotmesos a inspeccions contínues a Madrid, Barcelona o Lleida, sigui per part de la policia o l’administració. I, per postres, cada comunitat autònoma té la seua pròpia normativa, tot i que, pel que fa a sancions, en teoria han de ser iguals a tot Europa. Hem de conèixer la normativa de qualsevol lloc.

Quins són els cavalls de batalla?

En el nostre sector, hi ha manca de personal i professionals. Si ets novell, costa que et donin feina, perquè transportes persones. Primer has d’adquirir experiència amb un camió, que si fas una ratlla no passa res, i després ja conduiràs. D’altra banda, costa que hi hagi gent jove. En el nostre cas, de joves només en tenim 4 o 5. És un sector complicat, ja que al tenir transport discrecional, i funcionar a demanda, no podem garantir caps de setmana festius. El nostre personal té els dos dies de festa que li pertoquen, però potser et toca treballar el cap de setmana, i molta gent no ho vol.

BBVA us ha donat suport en l’expansió de l’empresa. Com?

BBVA ens va ajudar molt, vam tenir un problema i ens ho va resoldre molt ràpidament. L’entitat col·labora amb nosaltres en matèria de finançament. Et tracten molt bé i amb rapidesa, però sobretot el que té valor és la persona que està al davant.

Quant a les noves eines digitals, quina valoració us mereixen?

Molt positiva. En la part administrativa utilitzen força recursos com la banca per internet. A més, com que avui dia t’exigeixen que les factures estiguin digitalitzades, agilitza el procés. Ho tens al moment, que és el que vols.

tracking