SEGRE

La cultura com a eina per combatre les violències masclistes

La cultura com a eina per combatre les violències masclistes

La cultura com a eina per combatre les violències masclistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cultura és un bé essencial que fomenta el pensament crític, afavoreix l’accés al coneixement i té un efecte poderós sobre les nostres emocions. Aprofitant tots aquests valors, els equipaments culturals de Catalunya es posen a disposició de la societat per sensibilitzar en termes d’igualtat, denunciar les violències masclistes i ajudar les víctimes d’aquests abusos a superar el seu estat de vulnerabilitat.

El Museu Nacional de Catalunya i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron desenvolupen un programa conjunt de salut mental adreçat a dones migrants víctimes de maltractaments amb símptomes d’estrès postraumàtic. L’experiència a través de l’art, i de caràcter grupal, aporta diferents beneficis a les participants, com ara recuperar la capacitar d’opinar i expressar-se lliurament, guanyant l’autoestima perduda.

Gaudir de les obres del museu també les ajuda a connectar amb les seves emocions des d’una perspectiva “més externa i alliberadora, emmirallant-se en els objectes artístics i establint relacions sanes que generen benestar”, segons afirmen els responsables del programa.

L’Auditori de Barcelona també obre una part dels seus concerts a dones que han patit abusos masclistes. A través del programa Apropa cultura, s’ofereixen experiències que ajuden aquestes dones a “desconnectar, generar energies positives i reinterpretar les seves vivències”.

Tant les entitats que hi col·laboren com les responsables del programa argumenten que “la cultura regala el sentiment de pertinença, perquè totes les persones que conformem una comunitat som part d’aquesta cultura”. La música aporta també “moments exclusius per a elles”.

Sensibilització i denúncia a través de la cultura Els efectes de rebre maltractaments per anul·lació, discriminació, silencis o altres formes de violència masclista requereixen el compromís de tota la societat per donar suport a les víctimes i lluitar contra aquests comportaments des de la base.

En aquesta línia, hi ha centres d’arreu del territori que programen en termes de sensibilització i de denúncia utilitzant el teatre, l’art i altres formes expressives. El Centre d’Art La Panera (Lleida), Lo Pati (Amposta) i el Teatre Municipal Cal Bolet (Vilafranca del Penedès) són exemples d’aquestes iniciatives transformadores. Propostes que ens alerten sobre l’estigmatització o sobre “l’autoritat mal portada”. Obres que ens parlen de diversitat, de sexualitat femenina, de maternitat o “d’emocions proscrites”.

Totes aquestes accions comunitàries ens encoratgen a seguir treballant amb fermesa en tots els àmbits per eradicar el patriarcat i els comportaments masclistes que encara es normalitzen a la nostra societat. I fer-ho de la mà de la cultura és un valor segur. Perquè la cultura emociona, ens ensenya i ens allibera, però també ens ajuda a millorar com a persones i, fins i tot, cura ferides.

tracking