SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

És imprescindible expandir el coneixement i la comprensió de la ciberseguretat en totes les capes de la societat. La desigualtat, indicador econòmic i social, es fa evident també quan parlem d’accés a les oportunitats que ofereix la tecnologia. Reduir els indicadors de desconeixement, al voltant de la tecnologia, és un objectiu prioritari. Com subratllo sempre que en tinc l’oportunitat, compartir esdevé clau.

Canvis accelerats

A la primera dècada d’aquest mil·lenni parlar de seguretat informàtica es reduïa principalment a la instal·lació d’un antivirus al nostre ordinador. Així evitàvem que qualsevol disquet infectat malmetés el sistema. Amb la popularització d’internet, aquest es va convertir en la primera porta d’entrada a tot un sistema personal i professional hiperconnectat. El concepte de seguretat informàtica es va ampliar i maximitzar amb la mateixa intensitat que ho va fer l’ús d’internet a tots i cadascun dels nostres dispositius o estacions de treball. Ja a la segona dècada d’aquest mil·lenni, l’acceptació i adopció mundial dels smartphones, l’ús creixent de les aplicacions i també l’ús massiu del correu electrònic van afegir noves tècniques i atacs que transformaven i milloraven exponencialment el que havíem conegut fins aleshores.

Avui els dispositius connectats (Internet de les Coses) afegeixen de nou multitud de portes d’entrada al nostre sistema. Quan parlo de sistema, ho emmarco en tot allò que té a veure amb nosaltres, com a usuaris amb accés i/o propietaris de diferents dispositius amb connexió. 

Els atacs informàtics actuals han passat d’arribar per un disquet infectat a fer-ho a escala mundial i per dispositius connectats que mai s’apaguen

Ni s’apaga ni dorm

L’exponencial i gradual transformació de la tecnologia, els objectius que motiven els atacs, així com les amenaces que sobrevolen els nostres dispositius i aplicacions, s’han intensificat i diversificat. Avui l’objectiu dista molt dels primers atacs a un sistema tancat, i convivim i compartim sistemes oberts, multitudinaris i globals tots ells connectats. Tot allò que fins fa poc apagàvem i dormíem, avui ni s’apaga ni dorm.

Per què tots som potencials objectius dels ciberatacs?

En l’actualitat són les nostres dades personals, com les bancàries o les sanitàries, les que gestionem de tercers o el sistema d’informació amb el qual interactuem, l’objectiu prioritari de les amenaces i els atacs.

Què podem fer?

Informació, assessorament i exigència. És important que tingueu clar que la seguretat informàtica no és una despesa, si no una inversió. Al meu web, alexmoga.cat, hi trobareu més informació i continguts que us poden ajudar en aquesta línia. Ja sabeu on trobar-me!

tracking