SEGRE

Una combinació complexa

SECRETARI AETI (EMPRESES TIC DE LLEIDA), PRESIDENT CATPL I CEO DE BTACTIC

Oscar Ortega

Oscar Ortega

Creat:

Actualitzat:

Ja fa uns anys que les empreses del sector tecnològic treballem de forma proactiva perquè totes les empreses, autònoms i administracions públiques millorin els seus nivells de digitalització, perquè puguin ser més competitives i, sobretot, més eficients. Moltes han anat fent petits passos per poder assolir un nivell de competència digital adequada al segle XXI, però hem de ser realistes: la informàtica, en moltes ocasions, és aquella cosa que pot fer qualsevol amb una mica de coneixements, i és un sector en el qual l’intrusisme professional assoleix uns nivells estratosfèrics.

Tot això passava abans d’aquesta “nova realitat”, però ara moltes d’aquestes organitzacions s’han vist obligades a avançar de forma precipitada cap a una major digitalització, i han passat de treballar a les seves oficines, amb tots els sistemes preparats per treballar-hi localment, a fer-ho des de casa i haver de gestionar tota la informàtica de forma remota.

Aquest teletreball ha fet que les empreses del sector TIC s’hagin convertit en un dels sectors amb més feina i amb més demanda i, malgrat que hagi portat una crisi important, tant en economia com en la forma de treballar d’empreses i administracions públiques, també ha portat una enorme oportunitat per a les empreses del nostre sector, que, de cop i volta ens hem convertit en imprescindibles.

Però no tot són flors i violes. La gran majoria de les empreses TIC tampoc estaven preparades per assumir aquest increment exponencial en la demanda de serveis i això ha posat de manifest dues de les grans carències que tenim en el nostre àmbit: la falta de personal qualificat per cobrir les necessitats dels clients i una falta de conscienciació general de la importància de la ciberseguretat.

El primer problema és endèmic del sector TIC, especialment a les terres de Lleida, on tenim una universitat molt preparada però amb encara poques vocacions (quantes nenes i nens volen ser informàtics?). Això, sumat a un clima dur i una oferta d’oci massa curta, fa que poca gent d’altres llocs vinguin a treballar a Lleida. És una realitat que hem d’aprendre a suplir amb imaginació.

El segon problema és la ciberseguretat, que ens afecta a tots, a nosaltres com a responsables que tot funcioni amb seguretat i als nostres clients, que de vegades donen més importància a temes com la rapidesa d’accedir als serveis que no pas la seguretat d’una simple contrasenya. Entre tots hem de fer que això funcioni, sinó correm el risc de quedar-nos enrere i fora del mercat, que no s’aturarà a la nostra fantàstica estació de l’AVE.

tracking