SEGRE

Mobile Week: Tecnologia per a la ciutadania

CIO MOBILE WORLD CAPITAL

EDUARD MARTÍN LINEROS

EDUARD MARTÍN LINEROS

Creat:

Actualitzat:

Quan parlem de tecnologia des dels àmbits professionals tendim a donar per fet que és l’audiència qui ha de fer l’esforç d’entendre’ns, i no nosaltres qui hem d’explicar-nos millor. La tecnologia doncs sembla reservada a les ments més avançades.

Vulguem o no, la tecnologia està present en totes les nostres activitats, però avui, el paradigma de la tecnologia de cicle continu, la de la utilització massiva i recurrent d’avenços tecnològics, ens complica enormement la seva comprensió. Les bretxes, la distància cognitiva entre la tecnologia i les persones, tendeixen a ser cada cop més grans. Les generacions que han sigut atropellades per la digitalització se senten moltes vegades aclaparades per aquest continu i incessant allau de canvis, novetats i disrupcions.

Però, què passa amb les noves generacions nascudes en plena digitalització? Les coneixen i les dominen? En absolut.Acostar la tecnologia a la societat ja no és un exercici de modernitat, sinó un deure social per evitar quedar-nos enrere. El canvi d’era està servit, i si va començar amb l’aparició d’Internet, ara es destil·la en tots els nostres àmbits: personals, professionals, d’oci.. Ha canviat la manera en què la humanitat es comunica, estableix relacions i treballa.

La formació, en aquest cas, és important però no suficient. Per superar bretxes necessitem actitud i també aptitud. Les competències digitals han de ser assolides amb ple convenciment, amb absoluta responsabilitat per tal de saber la potència enorme que tenim entre les mans, amb la millor de les capacitats, tant pel seu ús com per la seva comprensió per tal d’utilitzar-les tenint en compte el seu impacte.

Són unes competències que van més enllà del coneixement senzill d’una disciplina.És un marc teòric que comporta un esforç afegit per part de tothom, i això és el que fa la Mobile Week, en un exercici d’inclusió, transparència i col·laboració. A través de col·laboracions publicoprivades, d’activitats transversals i amb la participació de tothom, sense exclusió i amb diversitats, es treballa per la conscienciació de la necessitat de la capacitació digital i la necessitat d’accions conjuntes de tota la societat, per evitar que ningú es quedi enrere. La complicitat de les administracions públiques és bàsica.

És obvi que les millors condicions de vida de la ciutadania s’aconsegueixen a través d’una acció global, on la capacitació i inclusió digital han de ser centrals.Fa temps que Lleida s’ha situat al capdavant en aquesta tasca de progressar a través de la digitalització, i ho fa arribant també a la ciutadania i incidint també en la millora dels processos productius industrials propis d’aquesta terra. L’aposta decidida per l’impuls d’una Àrea 5G reforça el llegat en matèria d’indústria digital a través del seu parc científic, la fira, la seva universitat i el conjunt d’entitats que empenyen per posar i mantenir Lleida en el lloc que li pertoca pel seu capital humà. Ara és hora d’encarar el futur de forma decidida, apostant per la capacitació digital, la inclusió i el talent, aplicat a l’economia de la ciutat i el territori lleidatà.

La potència dels seus sectors tradicionals s’ha de combinar amb un sector industrial que creix amb força, amb un sector de producció digital que també és cabdal per a la seva economia, i amb la potenciació de les activitats que puguin fer visible arreu del món la realitat i la força de la societat civil lleidatana. Amb la celebració de la Mobile Week Lleida, la ciutat i Mobile World Capital Barcelona reafirmen el seu compromís amb aquesta cursa imparable de la nova societat digital, sumant-hi a tothom. Una setmana per arribar a la ciutadania, perquè ningú en quedi fora, per generar noves economies, nous talents que la mantinguin i noves i millors condicions de vida per a tothom. 

tracking