SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El proper mes de setembre, el Govern, després de presentar al Congrés una iniciativa, s’ha compromès a iniciar un debat públic sobre el que es pot fer i quines mesures caldria prendre perquè Espanya compti amb empreses més grans.

Avui, la radiografia empresarial espanyola ens mostra que el 55 per cent del total no té assalariats. De fet, gairebé el 83 per cent de les empreses té dos o menys assalariats. Bàsicament es tracta de microempreses i, majoritàriament, del sector serveis.

Fa uns dies, les cambres de comerç d’Espanya van celebrar una cimera, que va inaugurar el president del Govern, precisament per abordar aquest assumpte: la mida de les empreses. La conclusió en aquelles jornades va ser que cal fer tot el possible perquè Espanya augmenti la mida de les seues empreses.

En aquesta reunió es va al·ludir a un informe que s’està elaborant en coordinació amb el Ministeri d’Economia en el qual es recullen nombroses mesures que es podrien posar en marxa per aconseguir aquest objectiu. Una és, òbviament, l’eliminació de les traves perquè això succeeixi. Desenes de traves administratives que impedeixen o dificulten la consecució d’aquest objectiu: guanyar mida per competir en un món molt competitiu.

En aquest moment de l’economia mundial, la mida de les empreses sí que importa, i molt. A més, per descomptat, és bàsica la seva digitalització. Cal competir en un món globalitzat i és necessari comptar amb avantatges o, almenys, no dificultats per guanyar mercats, contractar treballadors, accés al finançament o possibilitats i ajuts per exportar. Són alguns dels avantatges que les petites empreses espanyoles tindrien per competir en millors condicions.

Als documents previs que fa anar el Govern i que provenen de moltes fonts, a més de les cambres de comerç, del Cercle d’Empresaris i altres organitzacions nacionals i internacionals, es parla d’almenys cent trenta regulacions actuals en la legislació espanyola que llasten l’augment de la mida de les empreses. S’ha de recordar que ja parlava d’aquest assumpte com una prioritat el ja extint Consell Empresarial per a la Competitivitat.

tracking