SEGRE
Massa dubtes

Massa dubtesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i columnista veneçolà Moisés Naím sol dir que la guerra ja no és el que era perquè amb noves armes i formes de combat, els actes bèl·lics ja no són monopoli dels Estats. No només un comando, sinó fins i tot un llop solitari, pot fer la guerra. I en aquesta nova guerra que lliura el món val més un llop solitari que tota una divisió de l’exèrcit, com conclou l’escriptor i periodista Julio Llamazares.

Després dels atemptats de París, França es va declarar en guerra perquè havia estat atacada. En realitat, ho ha estat diverses vegades, més fins i tot que Espanya. Qualsevol país que és atacat sap que hi haurà més atacs i que l’amenaça del gihadisme –no confondre amb l’islamisme– continua. Després dels atacs a Catalunya són molts, potser massa, els dubtes que sorgeixen.

S’ha de declarar també Espanya en guerra, com va fer França? N’hi ha prou que ho facin els seus socis França, el Regne Unit, EUA, etcètera? Ha de propiciar una gran coalició, a la qual afegir-se, sense liderar-la? O es pot replantejar l’estratègia bel·licista inspirada fa anys per Bush des dels EUA i secundada pels seus socis de l’OTAN?

Dit en altres paraules: és possible canviar el rumb mitjançant un nou enfocament de seguretat, que superi l’estratègia Guerra contra el terror, apadrinada per Washington? Sigui quina sigui la resposta, Mariano Rajoy ha de tenir una alternativa intel·ligent. Amb la simple condemna i la coordinació política interna no n’hi ha prou.

Els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils mantenen oberts els interrogants sobre el que ha d’arribar. El ja mort escriptor i intel·lectual espanyol Juan Goytisolo va deixar centrat l’assumpte: ens trobem davant una guerra global entre Occident i els seus aliats àrabs i un grup terrorista. A la classe política li correspon centrar la resposta.

Si Occident tallés el finançament de l’ISIS, escanyant la seua existència, i busqués algun remei social a la seua pròpia fàbrica de terroristes joves, potser les coses començarien a canviar, sense renunciar a la legalitat democràtica.

Perquè l’ISIS no ha canviat els seus plans de sempre. Com adverteix Fernando Reinares, investigador principal i director del Programa sobre Terrorismo Global del Real Instituto Elcano, l’ISIS només ha començat a posar-los en marxa també a Occident.

tracking