SEGRE

JORDI CURCÓ

La parròquia de Sant Joan de Lleida compleix avui 850 anys

HISTORIADOR I PERIODISTA

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

La parròquia de Sant Joan Baptista de Lleida, que no l’església (l’edifici), està avui d’aniversari, compleix ni més ni menys que 850 anys de vida. Aquest singular fet està directament relacionat amb la restauració de la diòcesi de Lleida l’octubre de 1149, pocs dies des prés de la conquesta feudal de la ciutat. Guillem Pere de Ravidats, bisbe de Ro· da, havia pres possessió com a bisbe de Lleida i s’havia traslladat a la nova seu de la diòcesi restaurada. Fou aleshores com a través de l’Ordinatio Ecclesiae Ilerdensis signada pel bisbe Guillem Pere i datada el 29 d’abril de 1168, el prelat va organitzar l’Església de Lleida i va crear una estructura parroquial integrada per les parròquies de Sant Llorenç, Sant Martí, Sant Andreu, Sant Joan i Santa Maria Magdalena. La de Sant Joan emergí com la parròquia més important de la ciutat.

El temple romànic de Sant Joan de la Plaça, atribuït a Pere de Coma, que ja endegava la construcció de la Seu Vella a finals del segle XII, va acollir la parròquia fins que se n’ordenà la demolició. D’octubre de 1868 a juny de 1869, l’antic temple romànic de Sant Joan fou enderrocat amb el pretext de poder ampliar la plaça que li donava nom. Les seves restes soterrades van sortir a la llum l’any 1975 amb les obres de construcció d’un pàrquing a la plaça i avui conservades in situ com a vestigi històric. Fou aleshores quan s’encomanaria la construcció del nou i actual temple a l’arquitecte bilbaí Juli de Saracíbar, inspirat en l’estil de l’anomenat gòtic francès i que seria finalment executat per l’arquitecte lleidatà Celestí Campmany.

El bisbe Josep Messeguer l’inaugurà el 27 d’octubre de 1895, tot i que la construcció no es va completar fins al 1902. Avui es compleixen doncs els 850 anys de la creació de la parròquia de Sant Joan i el proper octubre caldrà fer memòria del 150è aniversari de la demolició de l’antic temple romànic de Sant Joan de la Plaça. La parròquia de Sant Joan es disposa a fer-ne memòria i commemorar aquests dos esdeveniments que van marcar la història de Lleida. Hi haurà actes celebratius de tota mena (religiosos, culturals, socials...) que culminaran l’any 2020, amb el 125è ani· versari de la inauguració del nou i actual temple parroquial: una gran efemèride per a la parròquia i per a la ciutat.

tracking