SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Fa poc vaig llegir una enquesta al SEGRE on es preguntava a la ciutadania de Lleida sobre si l’ajuntament gestionava bé l’acollida de temporers. La seva resposta: 30% sí, 60% no. La quantitat consultada era bastant considerable. Però no vull parlar d’estadístiques, anem als fets. Dos anys consecut ius, aquest Ajuntament s’omple de propostes, plecs, preguntes, i mocions per millorar les condicions dels temporers d’estiu per part de col·lectius, ONG, regidors, etc.

L’equip de govern sap perfectament que amb les instal·lacions existents no poden donar cobertura a més de 1.200 persones que vénen a collir fruita a Lleida i comarca. Uns són treballs regulats, molts d’ells ja tenen lloc d’estada, d’altres sense papers que són sensibles i s’han de protegir. L’Ajuntament només té capacitat per acollir-ne un 30%.

On posem les altres persones? S’ha fet un seguiment i es parla de 80 o 100 persones dormint al carrer. Aquest any, la campanya 2018, amb intencionalitat d’opacitat per amagar la realitat que es viu, s’ha posat als Camps Elisis. Les tempestes dels últims dies ocasionaran pèrdua de mà d’obra, collites abandonades, més temporalitat, etc.

I aquests treballadors estan aquí i no marxaran fins que comenci la temporada a Alacant o el raïm al nord de Catalunya, que serà al setembre. Tan difícil seria posar espais públics (desmuntables o barracons com fan a les escoles) on tinguessin llit, rentadora, cuina, habitatges per al seu ús personal i poder viure aquest dos mesos amb tot allò necessari per tenir una vida digna i ser una ciutat d’acollida?

Teniu por que aquests temporers es quedin per sempre aquí a Lleida? Doncs, no. No ho faran perquè ells tenen el seu camí laboral, saben on anar i on hi ha feina. Ningú vol viure de la caritat. Senyors de l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida, els espais per fer els muntatges els teniu, són gratis, i poden ser gestionats per multitud d’ONG interessades a acabar amb aquesta lacra que és una vergonya per a la ciutat de Lleida.

Disposeu de punts a la zona periurbana de l’horta amb connexió a la ciutat, amb aigua i llum. Us falta voluntat i empatia. I acabaré com he començat. L’enquesta i la ciutadania us demanem responsabilitat de governar, volem una Lleida agermanada amb els temporers, no volem que cap barri hagi de dir no a l’acampada, o que l’alcalde digui: “tranquils, veïns, que només serà una campanya”. On serà la propera? Voleu dir que no és hora de buscar solucions? Heu tingut tres anys per trobar-les. Gràcies.

tracking