SEGRE

GERARD RAÏCHS I SALA

Lleida, què estem fent construint un mur invisible?

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Mentre uns i altres, polítics de tots colors, ens van marejant amb les seves tàctiques manipuladores; independència feliç o 155 feliç, resulta que a pocs quilòmetres de la nostra ciutat s’ha aixecat una paret per fer emprenyar la gent i que no beneficia gens Lleida. Lleida està al centre d’una regió geogràfica natural claríssima que abraça la vall del Segre fins al Cinca. El que és Mollerussa, Tàrrega i Cervera a llevant; és Binèfar, Montsó i Barbastre a ponent. Sense anar a buscar raons històriques –que de ben segur en trobaríem–, en l’actualitat compartim un potent sector primari; transportistes de pinsos, fruita, bestiar... travessen cada dia aquest mur en les dos direccions per fer rutllar l’economia de la zona.

Compartim el Canal d’Aragó-Catalunya, claríssim, la llengua per entendre’ns també, tenim tradicions més semblants entre nosaltres que no pas amb els veïns de la Panadella enllà… A la fi, es va dividir artificialment el bisbat atenent una frontera política com la DOP Costers del Segre també arribà just a la frontera, com si el clima i la terra canviés exactament sobre el mur. Total, emprenyats per les obres de Sixena, no cal afegir res més... i ara, per exemple, farem una llei vitivinícola catalana, que segur que emprenyarà més encara, no pel contingut de la llei, només perquè el mur ja origina recel per tot i aquí se’ns veurà com uns espavilats que sempre volem ser més espavilats que els altres. I aquest només n’és un exemple.

Tots tenim amics de l’altra banda del mur, n’hi ha que van venir a estudiar aquí amb absoluta normalitat i ara hi viuen i treballen. Osti… bona gent que sento que moltes vegades no està còmoda en situacions del dia a dia entre nosaltres. A vegades sap greu i en part per això envio aquesta carta. Després segurament; ni independència, ni 155, un pacte de conveniència, una escenificació d’ara no és el moment... i és clar, perals polítics, aquí no haurà passat res i l’endemà tots a continuar treballant per a ells, per al “país”. Els que heu vist la pel·lícula Braveheart m’entendreu millor! En fi, Lleida té una posició geogràfica central natural per atraure tota la població d’aquesta zona, a més interessa pel comerç, la universitat... i ara sembla que una banda del mur mira només a Barcelona i l’altra, només a Saragossa.

Fixeu-vos que ells cerquen la seva centralitat, els seus interessos, i si Lleida vol ser una ciutat important també ho ha de fer, també hem de voler ser espavilats, almenys tant com els altres!

tracking