SEGRE

JOSEAN SOBRINO MORENO

I ara els patinets elèctrics…

REPRESENTANT DE COMERÇ DE L’AVV CLOT I CONFLUÈNCIES

Un usuari de patinet elèctric, ahir a Lleida

Un usuari de patinet elèctric, ahir a LleidaAMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Fa més de 100 anys, la modernitat implantada a l’Espanya fabril va impulsar un sector secundari econòmic creixent que va canviar al 100% l’organització social, territorial i familiar. Les ciutats van haver de construir-se al voltant d’aquestes fàbriques com a colònies industrials, de manera ràpida i deficient en molts dels casos. A més, les normatives laborals van trigar més de 60 anys a respectar mínimament les vides familiars. I moltes de les conseqüències encara les vivim ara, amb edificis ruïnosos, carrers estrets, sistemes deficients de clavegueram, etc.

A altres nivells, les noves tecnologies també han fet patir els jutjats de tots els estats amb els problemes d’adaptació de legislació a noves praxis desconegudes, l’aparició d’internet, les xarxes socials, la possibilitat de difusió d’imatges, música i pel·lícules per internet sense drets d’autor o propietat intel· lectual han generat conflictes, a causa de les pressions dels diferents sectors.

Fa relativament poc, s’han produït dues innovacions clares que han obligat els governs dels països a postular-se davant dels diferents blocs que es formen. El primer és l’augment del ús de l’energia solar per a empreses i llars, que les empreses energètiques han pogut frenar durant poc temps i, en segon lloc, l’aparició d’empreses privades de lloguer i transport com BlaBlaCar, Uber, Cabify o Airbnb, que estan enfrontant l’statu quo amb la modernitat.

I ara els patinets elèctrics, la noticia de la mort d’una persona a causa d’un patinet elèctric està aixecant polseguera. Ara, detractors i grups de pressió de vianants succeiran per tot arreu. Quan el problema és que la modernitat ens ha tornat a superar, no tenim una estructura a les ciutats com per poder-nos adaptar a la proliferació d’aquestes noves formes de transport urbà. A les voreres són un element d’inseguretat, a les vies són vehicles lents i molesten els cotxes i la xarxa de carrils bici és insuficient per al nombre creixent de vehicles que estan en circulació. Cap estudi mínimament seriós sobre com s’ha de regular i, molt menys, inversions per adaptar les ciutats. Legislacions a corre-cuita, pegats que faran disminuir l’ús d’un vehicle elèctric ecològic que soluciona alguns dels problemes de les ciutats, menys contaminació, més espai, més autonomia i menys ús dels transports públics i privats de gran volum.

Avançar o morir. Necessitem accelerar i adaptar-nos a la modernitat que ens beneficia, no estancar-nos en una legislació que serà caduca en poc temps.

tracking