SEGRE

Jordi Oriola Folch

L'evidència que la dreta espanyola és extrema dreta

Realitzador audiovisual

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith.

Vox demana al PP la derogació de la Llei contra la violència masclista per negociarEFE

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Als diplomàtics catalans, que intenten explicar a altres països per què Catalunya necessita la independència d’Espanya per poder viure una democràcia plena, allò que més els costa és fer entendre que Espanya no és un país democràtic equiparable als de la Unió Europea. Per això els altres països no entenen que Catalunya no pugui dialogar amb el govern espanyol i trobar una solució que eviti la independència.

Per entendre que Espanya no ha aconseguit construir un veritable sistema democràtic, més enllà d’una carcassa formal, serveix explicar que Espanya va viure un genocidi durant la dictadura feixista de Franco (1936-1975) amb més de 150.000 assassinats extrajudicials (compareu-ho amb els 3.500 de la dictadura xilena o els 30.000 de la dictadura argentina) i que al passar a la democràcia, com que el feixisme no va ser derrotat, perviu a les institucions de l’Estat (sobretot al poder judicial, policia i exèrcit), grans empreses i mitjans de comunicació. El pare de l’actual rei va ser designat directament per Franco. El gran partit de la dreta (PP) va ser fundat per un ministre de Franco. Els partits de dretes (PP i Cs) no condemnen el franquisme. La Fundació Franco, que difon el llegat del dictador, no està prohibida i rep subvencions públiques.

Per tant, dins d’Espanya tothom sap que el PP és un partit d’extrema dreta amb plantejaments franquistes. Des del 2006, els seus vots es reparteixen amb Cs, un altre partit de dretes nacionalista espanyol que va néixer per anar contra tota singularitat política i cultural de Catalunya.

Però les eleccions autonòmiques d’Andalusia del mes de desembre del 2018 no han deixat cap dubte respecte al veritable caràcter de la dreta espanyola. S’hi ha presentat Vox, un partit explícitament d’extrema dreta (contra Catalunya, contra els immigrants, contra la igualtat de gènere...). PP, Cs i Vox han fet campanya criticant Catalunya en lloc de proposar polítiques per a Andalusia. Resultat: l’esquerra 50 escons (33 PSOE i 17 AA), la dreta 47 escons (26 PP i 21 Cs) i Vox ha entrat, per primera vegada, amb 12 escons. Què han fet PP i Cs? Cap cordó sanitari contra l’extrema dreta. No han tingut cap problema a pactar amb Vox.

A més a més, auguraren que aquesta aliança amb l’extrema dreta es repetirà a la resta d’Espanya. PP i Cs mostren que, en realitat, també són d’extrema dreta sota l’aparença de partits democràtics. Els uneix l’ultranacionalisme espanyol contra Catalunya i la seva necessitat de poder decidir sobre el seu futur democràticament en un referèndum.

tracking