SEGRE
El 80% dels veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada aprova amb nota el porta a porta

El 80% dels veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada aprova amb nota el porta a portaAjuntament de Lleida

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

El mes de novembre passat, els veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada vam iniciar la recollida de residus porta a porta. Durant aquests primers mesos, l’Ajuntament només s’ha preocupat de fer difusió als mitjans de la suposada bona acollida que ha tingut la iniciativa per part dels barris afectats. Tot i això, molts dels veïns, després d’aquests primers quatre mesos de prova, estem detectant moltes deficiències pel que fa al servei, que tot seguit intentaré resumir.

Primerament, cal destacar els pocs dies disponibles per poder treure les escombraries, ja que tenim només la possibilitat de treure-la els dilluns, els dimecres i els divendres, amb els inconvenients que això comporta, com l’acumulació de residus a dins de casa els caps de setmana (quan més residus es generen) per la impossibilitat de treure’ls al carrer des de divendres a les 22.00 hores fins al dilluns següent a partir de les 20.00 hores. Per tant, més de tres dies seguits sense recollida. Val a dir que a pobles com Almenar i altres, la recollida és diària, 7 dies a la setmana, 365 dies l’any.

D’altra banda, se’ns crea un bon maldecap a l’hora de proveir-nos de les bosses d’escombraries que facilita l’Ajuntament quan aquestes s’han acabat. En aquest cas, hem de trucar a l’empresa Ilnet, que és l’empresa que s’encarrega del servei municipal de recollida d’escombraries, i el hem de donar totes les nostres dades cada dia que volem disposar de bosses, així com la quantitat que necessitem. El fet és que, aquestes bosses, les hem de recollir els mateixos veïns presencialment a la seu que aquesta empresa té a Pardinyes (en horari de 8.00 a 15.00). Un cop has pogut organitzar-te per anar-hi, has de pujar els 3 pisos de l’edifici a peu (no hi ha ascensor) i identificant-te, amb noms, carrer, número de bosses que necessites, etc.

No em vull imaginar com s’ho fa la gent gran o incapacitada per anar a Pardinyes a proveir-se de les bosses d’escombraries, sense tenir cap altra més opció disponible i havent de passar per tota aquesta odissea per recollir-les.

A tot això afegeixo que totes les bosses que ens donen als veïns estan xipades i numerades i que, per tant, l’Ajuntament sap en tot moment quins residus generem, quina quantitat, quins dies i a quina casa corresponen, fet que considero que vulnera totalment la privacitat dels veïns.

He de dir que estic totalment a favor del reciclatge i que el món ha d’anar en aquesta direcció si no volem malmetre més el planeta. Això no treu el fet que considero que la manera que s’ha triat per part de l’Ajuntament de Lleida no és la millor opció. Coses com les anteriors o altres com que les bosses siguin totalment transparents (fet que provoca que tothom que passi pel carrer pugui veure què hi ha a dins) o bé el fet que molts animals del carrer surtin a la caça de les bosses de residus orgànics a partir de les 20.00, que és l’hora establerta per poder treure les escombraries, no ajuden gens a tenir una bona consideració d’aquest sistema de reciclatge.

L’Ajuntament s’ha de replantejar el nou el sistema del porta a porta i com millorar-lo. El que no pot fer és implantar una cosa sense tenir una mica en consideració l’opinió dels afectats i que sigui un sistema que, des del primer dia, no funcioni com hauria de funcionar al posant les mínimes facilitats als veïns.

Ja per finalitzar, molts veïns hem pogut assabentar-nos per fonts no oficials que els residus generats del que s’anomena “multiproducte” (paper, cartó, envasos i plàstic, que tirem a una mateixa bossa anomenada de “multiproducte” tal com ens va indicar fer-ho l’Ajuntament) és rebutjat per Ecoembes, l’empresa que hauria de reciclar aquests residus, ja que, segons sembla, aquesta empresa de reciclatge no els accepta, perquè no els arriben ben destriats des de la planta de tractament de residus de Montoliu de Lleida, per tal que Ecoembes pugui fer un bon reciclatge dels envasos, plàstics i altres. M’agradaria saber on acaben tots aquests residus que, suposadament, es rebutgen per part de l’empresa que els hauria de reciclar.

Això sense tenir en compte els costos que té tota aquesta estructura de recollida de residus porta a porta, els diners que s’ha gastat l’Ajuntament amb tots els estudis previs a la implementació del sistema, l’assessorament personalitzat que han fet a tots els veïns del sistema de reciclatge, el cost de les bosses i contenidors individuals d’escombraries i altres circumstàncies com el fet que a Ciutat Jardí, a la zona de SUR2, ja s’havia ideat tota la urbanització amb sistemes de contenidors soterrats que ara estan totalment en desús per la implementació del sistema porta a porta.

Els veïns afectats i tots els ciutadans de Lleida hauríem de plantejar-nos quin cost té per a la ciutat el nou sistema de reciclatge porta a porta i si l’esforç que fem tots els veïns serveix d’alguna cosa.

tracking