SEGRE

Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda

Tracjusa, els venedors de fum

© Protestes per la Nova Tracjusa

© Protestes per la Nova TracjusaAMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Fa tres anys ens vam assabentar que a Juneda es volia fer una planta d’incineració de residus urbans (CDR – combustibles derivats de residus), amb la tecnologia de la gasificació, per tal d’assecar purins, el motiu que argumentaven els promotors era que l’Estat havia eliminat les primes a les plantes de cogeneració.

Una vegada recuperades les primes a les plantes de cogeneració els promotors continuen amb el projecte, probablement han vist que els sucosos beneficis econòmics que es poden obtenir per la crema de residus (cobren 36 € per cada Tm cremada de residus urbans, quan han de pagar per comprar gas natural) superen de llarg econòmicament els altres sistemes més sostenibles ambientalment que hi ha al mercat com són: la separació de sòlid líquid per centrifugació, la producció de biogàs i adob de qualitat, etc. els quals estan emmarcats en l’economia circular.

Els promotors ens van vendre que si no cremaven residus per tractar els purins haurien de plegar un gran nombre de famílies ramaderes, i ara ens assabentem que han constituït una cooperativa i es dediquen a donar sucoses subvencions a les entitats de la comarca, no els deu anar tan malament si poden destinar quantitats ingents de recursos econòmics a presumptament “comprar voluntats”.

Els promotors també han intentat vendre la idea que gasificar no és incinerar i que gasificar-incinerar és economia circular, fins i tot van “comprar els serveis” d’un mediàtic ambientalista perquè “vengués” aquestes dues idees. En aquest cas, la resolució provisional de la mateixa Generalitat ho deixa clar i per escrit: la gasificació és un sistema d’incineració i que aquesta no és economia circular, perquè destrueix el recurs. També ha sortit un “amic” i soci en diversos negocis del promotor de Tracjusa, el representant l’UP del secor porcí, que avalava el projecte, fet que confirma les sospites de la Plataforma que si es dóna l’autorització a aquest projecte per cremar residus, aquesta fórmula, tal com ha passat a les cimenteres, es pot estendre arreu de Catalunya: VAG, Miralcamp, etc., amb les conseqüències ambientals, com la contaminació amb dioxines i furans, partícules potencialment cancerígenes segons l’OMS, que representa.

Per acabar, la Plataforma ha demanat a l’empresa si hi ha alguna planta similar per poder visitar-la a Catalunya o a l’Estat, i resulta que no hi és, que la nova Tracjusa serà un projecte pilot i amb una tecnologia experimental, només hi ha una planta a Santa Perpètua de la Mogoda però aquesta gasifica biomassa, no CDR. Que Déu ens agafi confessats si tirés endavant el projecte! Val la pena ser el més ric del cementiri?

tracking