SEGRE

Grup dAccessibilitat dASPID

Alguns trams de carril bici de Lleida provoquen greus problemes de mobilitat

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

En primer lloc, volem deixar clar que estem totalment d’acord amb la implantació del carril bici a totes les zones urbanes, és més, creiem que és un pas important per assolir una mobilitat sostenible. Dit això, volem denunciar un hàndicap important que les persones amb mobilitat reduïda trobem en el carril bici de les voreres de la rambla d’Aragó, a la banda de la Universitat, i a l’avinguda del Doctor Fleming, a l’altura del mercat municipal (en aquest darrer cas amb una possible ampliació d’aquest carril cap al carrer Alcalde Pujol, per travessar passeig de Ronda).

El problema que trobem en aquestes dues zones és l’espai de la vorera que separa el carril bici de la calçada (on aparquen els cotxes): una plataforma estreta de sorra amb llambordes limitadores amb cantells de 45º. Es tracta d’un espai molt reduït on és impossible, si un ha d’entrar o sortir d’un cotxe, deixar un cotxet de nadons, una cadira de rodes o un caminador, ja que les llambordes suposen un obstacle insalvable.

Una dificultat afegida és que, si hom pretén sortir o entrar al cotxe per la banda del conductor, ens trobem directament al mig del carril de circulació, ja que els espais per a l’aparcament de vehicles es fan cada cop amb una amplada menor. O sigui, per un costat és molt complicat sortir de l’automòbil i per l’altre resulta molt arriscat, ja que obliga les persones amb mobilitat reduïda a passar per la calçada fins al pas de vianants més pròxim, amb l’evident perill que comporta. I recordem que la rambla d’Aragó és una zona on els vehicles poden circular a 50 km/h!

Com a Grup d’Accessibilitat d’ASPID, creiem que qualsevol solució urbanística als carrers de la ciutat de Lleida ha d’estar pensada perquè tothom en pugui fer ús, i la separació entre el carril bici i la calçada en aquestes dues zones presenta inconvenients insalvables per a aquelles persones que tinguin mobilitat reduïda, sigui temporal o permanent. Parlem de col·lectius com la gent gran, dones embarassades, persones amb cotxets de nadons i també persones amb mobilitat reduïda, persones amb lesions temporals, etc.

Tothom sap que existeixen solucions alternatives més adients i útils, destinades a separar la zona de bicis de la calçada d’una manera còmoda i accessible per a tothom. Des d’ASPID, i de ben segur des d’altres col·lectius, ens oferim a contribuir a trobar solucions aptes per a tota la ciutadania.

Tenim una certa sensació que, amb el tema de la pandèmia mundial que estem vivint amb la Covid-19, els temes relatius a l’accessibilitat han passat a segon pla, però, malgrat ser conscients de la gravetat de la situació sanitària, considerem que segueix sent important vetllar per una accessibilitat universal i defensar la igualtat de drets de tots els ciutadans i ciutadanes. És més, cal tenir clar que l’actual conjuntura, en general, suposa un hàndicap afegit per a molta gent amb problemes de mobilitat, per la qual cosa és necessari, més que mai, aportar a aquest col·lectiu tots els recursos necessaris per millorar-ne la qualitat de vida.

tracking