SEGRE

CESAR BARRACHINA

Sistema educatiu i proves per competències

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

La Sra. Iolanda Segura (portaveu del sindicat USTEC) va parlar aquesta setmana respecte de la qualitat del sistema educatiu arran de la baixada del nivell dels alumnes a les proves de competències, que ha fregat nivells més que mediocres, i que és una preocupant notícia, evidentment.

Ella deia, per exemple, que “aquesta pandèmia va deixar en evidència que l’educació estava mancada de recursos i estava molt infrafinançada...” i que “...el sistema s’aguanta per l’esforç dels profes i mestres...”. Va parlar de la infravaloració del sistema i del problema que genera la constant activitat legislativa en educació. Tot és ben cert. S’han de fer canvis de manera immediata, o deixar de fer-ho, segons es miri.

Ara bé, és preocupant que en cap moment no va fer l’esforç per realitzar una mirada autocrítica. Com que sembla que aquest col·lectiu és poc menys que un grup de superheroïnes i superherois, vull ajudar- la a fer aquest exercici d’humilitat, perquè si volem canviar aquest sistema cal mirar- nos tots, començant pels pares i mares, els i les alumnes, les i els professionals i les administracions.

Sra. Segura, tinc quatre fills estudiants, una a quart de primària, una a primer d’ESO, un a quart d’ESO i una a primer de la Universitat. Tinc certa experiència com a pare d’estudiants i li puc ben assegurar que no sempre el sistema funciona per la voluntat del professorat. A vegades els alumnes s’ho han de fer tot sols.

Miri:

Va caure el fals sostre d’una classe a l’institut del meu fill, la directora va dir que els professors farien les classes online. El meu fill va estar connectat de 8.15 a 14.45 h. Sap quants profes es van connectar? Cap, i portem dos anys d’“experiència”. La meva filla a segon de batxillerat va veure 8 pel·lis, tres setmanes abans de les PAU. Quina preparació de qualitat! Per últim, el profe arriba i diu: “Vinga, agafeu el llibre i resumiu les 10 pàgines del tema, que jo he de lliurar un esborrany del meu llibre a l’editorial, aneu fent.” Segueixo? No cal, oi? Salut.

tracking