SEGRE

correu

Ramona Targa Esterri

El futur dels nostres fills i nets

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Hem de ser conscients que ens toca viure en un món problemàtic, on és molt difícil trobar bons referents que ajudin a entendre tantes patologies negatives. Avui, la societat no forma persones cultes per entendre el món, tan sols prepara submisos adeptes, a la demanda global del desmesurat consumisme.

Vivim immersos en un gravíssim abús del desenvolupament i la imparable proliferació d’armes nuclears, i tot plegat ens condueix al greu col·lapse ecològic, col·lapse que ja està patint tot el planeta. Així volem aturar el canvi climàtic? Caldria una transformació radical de la nostra cultura. La superioritat hegemònica de la cultura occidental ha iniciat una lenta caiguda. Només es pensa en les properes eleccions, la darrera enquesta d’opinió, la contínua exigència, augmentar el valor de les accions de moltes empreses, rescatar bancs insolvents en lloc de reestructurar el sistema financer...

Les ombres de la follia semblen ressuscitar i l’absurd domina la societat. Despertem. Estem castigant i robant el futur de les properes generacions. Tan estrany ens sembla que els adolescents, davant la perspectiva d’un futur tan incert i decebedor, estiguin atordits i alguns s’estimarien més morir? Albert Einstein deia: “La millora del món no depèn estrictament dels avenços tecnològics, sinó de viure les tradicions i el compliment dels ideals humans.” Quines tradicions i quins ideals facilitem als nostres fills i nets? L’atur, les drogues, la barbàrie dels instints, la selva dels sentiments, les contradiccions dels desitjos, la pobresa de conviccions i alguns moments davallant, fins i tot, a la pura animalitat.

La crisi de l’autoritat de mestres i professors, la manca d’autoritat familiar, els botellons, les músiques estridents, la banalització de les relacions sexuals, la pobresa cultural de la televisió, les pel·lícules violentes... L’era digital probablement serà l’era de l’evasió, l’opi modernitzat del poble.

L’oblit de les humanitats, per enaltir els estudis tecnològics, ha provocat l’augment de la mediocritat cultural i la ignorància de molts estudiants. Les idees dels grans pensadors del passat són interrogants vius i oberts al present, disciplines d’amor a la paraula i a la llengua, on s’originen els conceptes.

Crec que socialment, anem una mica despistats.

tracking