x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

  • Àngel Ros Domingo
 Paer en Cap

Tots som Ciutat Educadora

Actualitzada 04/02/2018 a les 10:37
El concepte de Ciutat Educadora va ser creat a Barcelona, impulsat pel llavors alcalde Pasqual Maragall i per la prestigiosa pedagoga Marta Mata, que fou regidora d’Educació. En aquesta capital es va firmar el 1990 la Carta de Ciutats Educadores, coneguda com la Declaració de Barcelona, en què Lleida va ser present, i es va llançar al món la idea que la ciutat educa i és marc i agent educador.

Si les ciutats les fem les persones, tots som ciutat educa· dora. Cadascun de nosaltres, des de la feina, en el temps d’oci, des de l’activisme social o cultural, des del volun· tariat, en l’exercici diari que tots fem de la nostra condició de ciutadà o ciutadana, som una unitat indispensable de la Ciutat Educadora.

El concepte de Ciutat Educadora ha guiat molt clarament el desenvolupament de Lleida en les darreres dècades; un període en què s’han creat òrgans de participació ciutadana i espais de presa de decisió per als infants i els adolescents i on s’ha donat un protagonisme especial als pro· grames educatius municipals adreçats a l’etapa escolar però també al conjunt de la ciutadania. Així mateix, l’evolució física de la ciutat –i el nou Pla d’Ordenació Urbanística Mu· nicipal n’és un exemple– s’ha guiat i es guia per la supera· ció de barreres urbanes, tant materials com culturals, per harmonitzar barris i per fer de l’espai públic i dels equi· paments col·lectius punts de trobada, de civisme, d’inter· canvi d’idees, de convivència i d’igualtat. Són les aules de la ciutat educadora.

De la trobada de Ciutats Educadores, ens quedem amb aprenentatges com els que ens va aportar Joan Clos, exalcal· de de Barcelona i fins fa molt poc director d’ONU Habitat. Les ciutats mitjanes com Llei· da són un espai idoni on aplicar polítiques de gestió per afrontar, des de l’àmbit local i mitjançant l’educació, grans reptes com la integració i la globalització. I ens quedem, també, amb missatges inspira· dors, com els que ens deixaven l’alcaldessa de Madrid, Manu· ela Carmena (“les ciutats han de ser l’escenari d’una educa· ció constant, especialment, per als nens”) i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que va proposar fes estudis sobre l’impacte educatiu de les actuacions municipals.

Els valors es transmeten a través de l’exemple i la ciutat ha de ser un exemple perma· nent per formar, informar i fer pedagogia en tots els àmbits. Un dels més importants és el de la cultura i la sensibilitat ar· tística. Dijous passat lliuràvem el Premi Internacional Ciutat de Lleida a la Fira de Titelles, un esdeveniment de projecció mundial i que és una peça clau d’aquest concepte de Ciutat Educadora, que alimenta la nostra sensibilitat artística i, en conseqüència, la nostra sensibilitat cívica.
Comenta el contingut

El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Descobrir
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre