SEGRE

SAPIGUEM LA LLEI

‘Ciberbullying’, l’assetjament diari de nens i adolescents

‘Ciberbullying’, l’assetjament diari de nens i adolescents

‘Ciberbullying’, l’assetjament diari de nens i adolescents

Creat:

Actualitzat:

La Fundació ANAR va presentar la setmana passada el primer estudi sobre el ciberbullying des de la perspectiva dels menors afectats. Aquest acostuma a ser un fenomen de menors contra menors. El telèfon mòbil és l’eina més habitual per assetjar telemàticament un menor i el WhatsApp, l’aplicació més utilitzada, fins al punt d’estimar-se que el 81% dels afectats rep l’assetjament per aquest mitjà, mentre que per les xarxes socials discorre el 36,2%. Les víctimes són de famílies convencionals, sense problemes econòmics, i en el 86% dels casos els ciberassetjadors pertanyen al mateix entorn de la víctima. Un de cada quatre casos es produeix a través del mòbil i les xarxes socials, i deixen sempre seqüeles psicològiques en el 92% dels casos. Actuen en grup d’entre dos i cinc menors del mateix sexe. Les noies són víctimes en el 70% dels casos i l’assetjament no cessa en el recinte on el menor estudia, sinó que s’estén a qualsevol hora i en altres àmbits: l’assetjament no descansa.

Motivació

El tipus d’agressió més comú és l’insult, l’ofensa de paraula, la difusió de vídeos i fotos compromeses o accentuar ridiculitzant els defectes físics de l’agredit, burlant-se de les seues característiques físiques (ser gras, portar ulleres, tenir una limitació física com ara coixesa, estrabisme, etc.). L’assetjament respon sempre al desig de revenja de l’agressor i a la seua pròpia agressivitat. Els sexes afavoreixen, en aquests casos, diferències: les noies el realitzen per qualsevol causa que hagi pogut passar entre elles, com pot ser treure millors notes, haver deixat de ser una amiga íntima o robar-li un nòvio l’una a l’altra, mentre que els nois centren els seus atacs en les deficiències de caràcter físic de la víctima, sense que s’hi incloguin motius sentimentals.

Hi ha solucions?

El ciberbullying comença als 13 o 14 anys entre els adolescents i a partir dels 11 anys en la resta dels nens. Els centres escolars, en el 70% dels casos, han reaccionat positivament davant del fenomen. La dificultat rau que són accions portades a terme entre menors que solen tenir lloc al centre educatiu. El fenomen es considera d’alta gravetat, ja que s’uneix a accions físiques d’assetjament i agressió.

Consell legal

Els pares faran bé a controlar els mòbils i ordinadors dels seus fills. El Codi Civil els fa responsables dels perjudicis que els menors puguin causar amb el seu comportament. Si el menor també envia fotografies pròpies o vídeos d’alt contingut eròtic o pornogràfic, els pares podrien veure’s compromesos penalment.

tracking