SEGRE

COL·LABORACIÓ

Els comptes i els contes

portaveu del grup municipal de C’s Lleida

Els comptes i els contes

Els comptes i els contes

Creat:

Actualitzat:

Divendres passat es van presentar en el ple municipal els Comptes Generals del 2015 per a la seua aprovació. En aquests, tal com mana la normativa, es detallen els comptes de l’Ajuntament, dels organismes autònoms i els de les societats mercantils de capital íntegrament propietat de l’ajuntament, com l’IMO, l’EMÚ, etc. Aquests comptes han de ser aprovats individualment i després són incorporats al Compte General per a la seua aprovació total.

La llei estableix que aquests comptes han de ser informats en la Comissió Especial de Comptes, posteriorment exposats al públic per a al·legacions i, finalment presentats al ple per a la seua aprovació.

Els terminis per fer-ho són els següents: presentació a ple l’1 d’octubre com a màxim i remissió a la Sindicatura de Comptes el 15 d’octubre com a data límit. En el nostre cas, el ple es va celebrar el dia 7, per la qual cosa, certament, s’incompleix el primer termini. Aquesta i altres al·legacions presentades pel Comú i CiU van ser desestimades.

El cas és que només vam votar a favor de l’elevació dels comptes a la Sindicatura el PSC i el nostre grup, C’s, per la qual cosa els comptes no van ser aprovats. Però què és exactament el que nosaltres vam aprovar? Doncs el que diu la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, el reflex de la situació economicofinancera i patrimonial, els resultats economicopatrimonials i l’execució i liquidació dels pressupostos. És a dir: la comptabilitat pura i dura, el fet que els seients siguin correctes al posar els ingressos i les despeses i que el patrimoni consti tal com és en aquell moment concret. Això vol dir que aprovar els comptes sigui aprovar les despeses o els ingressos que s’hi reflecteixen? No. Vol dir que aproves que la feina realitzada pels tècnics d’Intervenció i Secretaria ha estat correcta al reflectir la situació al tancament de l’exercici. Que valides el procediment comptable per a la seua remissió a la Sindicatura i al Tribunal de Comptes tal com marca la llei.

I quines poden ser les conseqüències de no haver-la aprovat? Doncs la llei també ho diu: la supressió de l’entrega de subvencions o transferències a les quals es tingui dret amb càrrec als pressupostos de la Generalitat, la participació en impostos de l’Estat... O el que és el mateix: quedar-se sense ingressos.

De manera que en aquest moment tenim un Compte General enviat sense aprovació pel ple i només queda esperar les conseqüències d’aquest fet. Perquè la realitat és que els grups que no els van aprovar no han presentat, que sapiguem, cap informe d’irregularitats als organismes de control extern. Pel que fa a això, es pot assenyalar que l’únic organisme que pot desenvolupar responsabilitats comptables és el Tribunal de Comptes. I això és així perquè, tal com els mateixos grups van argumentar en el ple, no tenen cap dubte que el treball realitzat pels serveis d’Intervenció en l’elaboració del compte ha estat impecable. Hi ha una flagrant contradicció quan es lloa Intervenció per com de bé han fet la feina amb tan poc personal però no l’aproven. I tampoc no exigeixen responsabilitats comptables.I tampoc exigeixen que s’elaborin nous comptes. Què passarà a partir d’ara? Que el Compte General s’haurà d’aprovar tard o d’hora. Aquest o un altre de diferent. Ja els avanço que diferent a aquest, dubto que n’hi hagi algun. Així que, o s’aprova el tombat divendres, o es presenta un informe al Tribunal de Comptes perquè aquest iniciï actuacions. La resta són contes.

tracking