SEGRE

L?ADVOCAT L?INFORMA

Clàusula terra i Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Clàusula terra i Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Clàusula terra i Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Creat:

Actualitzat:

Últimament diversos mitjans de comunicació ofereixen notícies sobre les denominades clàusules abusives. Entre els diversos tipus de clàusules abusives, es troben les conegudes com a clàusules terra.

Les clàusules terra i sostre, que recullen molts dels préstecs hipotecaris amb tipus d’interès variables, suposen la inclusió d’un límit a la baixa (clàusula terra) i a l’alça (clàusula sostre) en el cost dels crèdits. Aquestes clàusules van estar en letargia en els contractes de préstecs que les contenien, sense que despleguessin cap efecte en tant que els tipus d’interès es trobaven dins d’uns marges considerats normals per a aquest tipus de préstecs.

El problema per als consumidors afectats per les esmentades clàusules va començar després de la crisi econòmica, i més concretament a partir del 2009, moment en què les autoritats monetàries van decidir rebaixar els tipus d’interès.

Aquesta situació va suposar l’inici de les reclamacions dels consumidors que es veien perjudicats per aquest tema. Des d’aleshores han sigut diverses les resolucions judicials que han declarat la nul·litat d’aquestes clàusules abusives.

Concretament, en sentència dictada pel Tribunal Suprem el 9 de maig del 2013, es va reconèixer la nul·litat de les clàusules terra, establint l’obligació de tornar els diners cobrats de més al consumidor a partir d’aquesta data.

Recentment, la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 21 de desembre del 2016 reconeix una màxima protecció per als consumidors, sobretot quan contracten amb professionals. En aquesta resolució s’estableix que abans de la celebració del contracte el consumidor ha de tenir la informació necessària, clara i comprensible de les condicions del contracte i de les conseqüències d’aquestes.

El Tribunal declara que les clàusules terra han de ser declarades nul·les, deixant-les sense efecte (com si no n’hi hagués al contracte).

El nou i determinant de l’esmentada sentència és que declara que s’haurà de restablir el consumidor en la situació en què es trobaria si no hagués existit la clàusula abusiva.

Aquesta situació comporta el reconeixement al prestatari d’un dret a ser restituït del que ha pagat de més per haver-se-li aplicat la clàusula terra des del moment que va contractar. Amb això, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea determina que el límit temporal imposat pel Tribunal Suprem (9 de maig del 2013) vulnera el dret europeu.

En conseqüència, en un futur immediat, es veurà quines mesures prenen cada una de les entitats financeres que han anat incorporant les esmentades clàusules per complir la referida sentència.

Amb la finalitat de conèixer si ens trobem afectats per aquest tipus de clàusules abusives, la nostra recomanació és que consulti amb un expert que pugui assessorar-lo i, en el seu cas, defensar els seus legítims drets.

Clàusula terra i Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Clàusula terra i Tribunal de Justícia de la Unió Europea

tracking