SEGRE
La usura en els préstecs avui

La usura en els préstecs avui

Creat:

Actualitzat:

La usura, què és? En què consisteix? Està realment penada en l’actualitat?

Totes les grans religions condemnen el fet de cobrar interessos usuraris, els jueus la denominaven tarbit o mossegada, Mahoma la condemna a l’Alcorà utilitzant la paraula riba i el cristianisme també la va rebutjar en el Concili de Nicea prohibint tal pràctica. La usura presenta tres clares formes: la primera, consisteix a establir un interès notablement superior al que és normal dels diners manifestament desproporcionat, la segona mitjançant l’anomenat “interès lleoní”, que és acceptat pel prestatari a causa de la seua anguniosa situació econòmica, la inexperiència, o les limitades facultats mentals, la qual cosa facilita l’engany. Existeix una tercera forma, consistent a donar per rebuda una quantitat de diners superiors a la veritablement lliurada.

Tenim alguna llei reguladora de la usura?

L’única llei existent per combatre la usura és l’antiquíssima Llei Azcárate, de més de 117 anys de longevitat, avui vigent només en part. El greu inconvenient de dita llei és que no assenyala quin és percentatge d’interessos que pot ser considerat matemàticament com a usurari, per la qual cosa han hagut de ser la jurisprudència dels tribunals i altres lleis posteriors les que han assenyalat el percentatge d’interès a partir del qual es considera que un préstec és usurari.

Des de l’any 2011, la Llei de Contractes i Crèdits al Consum estableix que “l’interès moratori d’un préstec no pot superar 2,5 vegades l’interès legal dels diners”.

Parla el Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem, l’any 2015 va dictar la darrera sentència aplicant l’antiga Llei d’Usura del 1908, quan va anul·lar un crèdit perquè l’interès assolia el 24 per cent. Actualment la usura, segons l’esmentada sentència, es dóna quan es dobla l’import de l’interès legal dels diners, assolint tal protecció no només a ciutadans i consumidors sinó també a les empreses. La usura al nostre país avui no és delicte, perquè va ser despenalitzada en el Codi Penal de l’any 1995.

Consell legal

Vigileu els interessos que pretenguin cobrar-vos tant bancs com particulars per préstecs de diners. Recordeu que l’existència d’interessos usuraris té com a conseqüència efectes d’anul·lació contractual. Avui, amb la concreció dels percentatges que estableixen la jurisprudència i les lleis posteriors a la Llei d’Usura, queden prou reparats els defectes d’aquesta per poder defensar-nos de futurs abusos usuraris.

tracking