SEGRE

COL·LABORACIÓ

Perspectives dels mercats

renta 4 banco. adjunt al president per a grans clients

Perspectives dels mercats

Perspectives dels mercats

Creat:

Actualitzat:

Després de la victòria de Donald Trump i la pujada del preu del diner als Estats Units, que queda fixada en el 0,75% (tipus d’interès oficial de referència), els comportaments positius a les borses mundials auguren unes bones perspectives per als mercats, predient un impuls dels beneficis de les empreses cotitzades, i que les futures pujades de tipus d’interès desplacin els diners des dels bons cap a les accions.

El 2017 els mercats esperen tres pujades de tipus d’interès per part de la Reserva Federal, de manera gradual. La combinació d’aquests factors provocaria un increment de l’interès pels valors cotitzats cíclics i pel sector bancari. Seguint aquest guió optimista, res sembla inquietar uns inversors còmodament instal·lats en el nou paradigma del creixement econòmic i de la inflació.

Les estimacions de la Reserva Federal són positives, preveuen que el PIB americà creixerà un 1,9 per cent el 2016, i un 2,1% el 2017. A més, la taxa d’atur acabarà en el 4,7% el 2016, i en el 4,5% el 2017. En aquest context, en el qual l’economia nord-americana és propera a la plena ocupació, i en el qual el deute del Tresor americà no és lluny dels vint bilions (trilió) de dòlars, no està tan clar que aquesta sigui la recepta adequada, i menys encara si considerem el seu impacte en moltes economies i empreses emergents, inclosa la Xina, per a les quals no és fàcil suportar pujades fortes dels tipus d’interès o del dòlar, que continua imparable tocant màxims dels últims catorze anys davant de l’euro, a nivells d’1,04.

La previsió del Banc Central Europeu de creixement a Europa està en l’1,70% el 2017 i en un 1,60% per al 2018 i el 2019. Pel que fa a la inflació, es va elevar la previsió fins a un 1,30 per cent el 2017, encara per sota de l’objectiu màxim del 2%. En aquest context, ens trobem que els índexs el 2016 van recuperar part de les rendibilitats en la recta final de l’any. A Europa, l’EuroStoxx 50 va tancar l’exercici amb una rendibilitat anual del 0,70%, el DAX alemany va tancar positiu amb un 6,8%, el CAC francès amb un 4,8%, el FTSE100 amb un sorprenent 14,4% i l’Ibex-35 es va quedar en terreny negatiu amb un -2% anual.

Als Estats Units, els índexs van tancar l’any en màxims, amb l’S&P500 en el 10% de rendibilitat, el Nasdaq 100 es va quedar una mica més enrere amb una rendibilitat del 5,9% i el Dow Jones destaca amb una rendibilitat del 13,4 per cent anual.

Amb TIRes de la renda fixa properes al 0% als bons dels països occidentals (Alemanya 10 anys al 0,26%, França a 10 anys al 0,73%), fins i tot en negatiu (Alemanya cinc anys en -0,51%), els inversors estan assumint un risc més gran, realitzant un gir cap als mercats borsaris.

Per tant, creiem que el 2017, encara que amb certes correccions i volatilitat, la renda variable pot ser un actiu interessant per a aquells inversors que busquen rendibilitat i generar riquesa en el seu patrimoni.

tracking