SEGRE
Accidents en centres docents

Accidents en centres docents

Creat:

Actualitzat:

El bullying i el ciberassetjament no són les úniques incidències a les quals s’enfronta un escolar. Altres accidents menys espectaculars encara que més habituals són els que solen patir els nostres alumnes en centres escolars.

La curiositat em va portar a bussejar entre les sentències dictades pels tribunals en els últims cinc anys i aquest ha estat el resultat. Els successos podem agrupar-los en tres grans parcel·les. A continuació veiem quines són.

Accidents habituals en escoles i centres docents

Un primer grup d’incidències, les menys greus que recullen les sentències, agrupa lesions habituals per accidents gairebé domèstics a causa d’atrapaments i aixafades diverses en portes i finestres, així com els patits amb líquids corrosius en experiments químics; a l’anterior s’han d’afegir els resultants de les incidències del transport escolar.

Un altre grup, de més gravetat, inclou morts l’origen de les quals se situa en excursions i sortides provocades per pràctiques d’escalada, caigudes en barrancs i pous o per lesions greus de caràcter físic sofertes en un esbarjo.

Finalment, la nostra jurisprudència recull les decisions dels tribunals en relació amb agressions pedòfiles o de caràcter sexual patides dins del centre.

Responsabilitat legal de centres i docents

La responsabilitat habitual de centres i docents sol ser gairebé sempre de caràcter civil. S’ha d’exercitar en els terminis previstos per les lleis civils que solen ser diferents a Catalunya i Espanya per regular-se en Codis diferents, el Civil Català i el Codi Civil.

Si el dany va tenir el seu origen en una negligència del centre, el docent disposa a Catalunya d’un termini de tres anys per efectuar la reclamació mentre que en l’àmbit espanyol, el termini és només d’un any. Si es reclama fora de termini no s’obtindrà cap resultat a causa de la prescripció.

Els anteriors terminis, si es tracta d’un fet que comporti la realització d’un delicte com són les agressions de caràcter sexual, són molt més amplis ja que corresponen als previstos al Codi Penal.

Consell legal

Si el seu fill és víctima d’accident quan es troba al centre escolar, no dubti a instar la pertinent reclamació assessorat per un advocat perquè aquest li indiqui l’amplitud del seu dret i la totalitat d’indemnitzacions a percebre, tant per les despeses ocasionades, com pel dany moral sofert i l’abast de les seqüeles produïdes.

tracking