SEGRE

COL·LABORACIÓ

20 de juny: Dia Mundial dels Refugiats. I un any després, què?

Presidenta de Creu Roja Lleida

20 de juny: Dia Mundial dels Refugiats. I un any després, què?

20 de juny: Dia Mundial dels Refugiats. I un any després, què?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 2001, amb motiu del 50 aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951, l’Assemblea General de Nacions Unides va designar el 20 de juny com el Dia Mundial del Refugiat. Aquest mateix any es va celebrar el primer Dia Mundial del Refugiat a escala internacional.

Des de llavors, tots els 20 de juny l’Agència de l’ONU per als Refugiats, organitzacions no governamentals i institucions públiques i privades tenen present la realitat dels més de 65 milions de persones que per diferents motius s’han vist obligades a abandonar les seves llars i viuen desplaçades al món. Mitjançant la celebració de diferents activitats formatives, culturals i lúdiques en les quals participen els mateixos refugiats, es ret homenatge als que, amb fortalesa i esperança, superen enormes dificultats per refer les seves vides després de fugir de la violència, la guerra, la persecució i les violacions de drets humans.

Des de Creu Roja volem unir-nos a les desenes de milers de persones que s’uneixen cada any a les celebracions de l’ACNUR per reconèixer la contribució dels refugiats a la societat i estendre ponts entre els que fugen i els que els acullen. Ara ja fa un any que vam acollir les primeres famílies refugiades a la ciutat de Lleida provinents de Síria, Somàlia, Veneçuela i el Tadjikistan.

Durant tot aquest temps la resposta de la societat lleidatana ha estat molt bona i s’ha vist reflectida en donacions particulars i el creixement del voluntariat pel que fa a aquesta qüestió. No obstant, hem de dir que Creu Roja Lleida fa més de 10 anys que treballa amb i per als refugiats i que el primer ciutadà sirià al qual es va tramitar asil a Lleida fou al 2013. Actualment ja hem atès 77 persones refugiades.

Així Creu Roja els ofereix diferents serveis com els de traducció, acollida temporal, atenció psicològica, atenció jurídica, intervenció social, ajuts econòmics i aprenentatge de l’idioma. El primer semestre d’any hem vist i viscut les dificultats d’accés a l’habitatge que tenen les persones refugiades, un cop s’acaba el temps d’estada al nostre recurs.

Actualment l’entitat compta amb 18 persones en fase d’integració que viuen en pisos de Lleida de manera semiautònoma. D’aquestes, 9 persones tenen permís de treball i 5 han trobat feina dins la campanya agrícola. Podem dir que després d’un any, el recurs es troba consolidat a la ciutat i que l’entitat continua sent un punt de referència en les qüestions relacionades amb asil i refugi.

tracking