SEGRE

SAPIGUEM LA LLEI

Com cal pactar el funcionament econòmic d'un matrimoni?

Com cal pactar el funcionament econòmic d’un matrimoni?

Com cal pactar el funcionament econòmic d’un matrimoni?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Pactar el funcionament econòmic d’un matrimoni té jurídicament un nom concret: capitulacions matrimonials. Ara bé, cal preguntar-se: en què consisteixen? Com i on es pacten aquestes capitulacions? Es poden fer abans o després d’haver contret el matrimoni?

Separació de béns i guanys

Les capitulacions matrimonials estableixen els pactes a partir dels quals ambdós contraents decideixen el seu funcionament econòmic futur. En unes regions, el sistema és el de separació de béns i, en d’altres, el de guanys. Catalunya, per exemple, té establerta com a norma habitual la separació de béns, tret que aquells que hagin de casar-se decideixin optar pel diferent sistema de guanys. L’únic requisit per efectuar les capitulacions és que les dos parts hi estiguin d’acord i vagin davant d’un notari per efectuar l’escriptura pública de la seua voluntat.

Característiques d’ambdós sistemes

Les característiques principals del règim de separació de béns són que es manté la relació econòmica prèvia al matrimoni. Cada espòs segueix sent titular dels seus ingressos i propietats, no hi ha béns compartits i cada un respon individualment dels deutes propis sense que afectin l’altre cònjuge. La separació de béns la tenen establerta per llei Catalunya i les Balears. El règim de guanys resulta diferent, ja que en aquest des del primer dia pertanyen a ambdós esposos els diners que generin i els béns que adquireixin amb l’esmentat capital a partir de la celebració del matrimoni. La venda de qualsevol bé haurà de constar amb el consentiment d’ambdós. Queden exclosos d’aquesta manera de procedir aquells béns que tinguessin abans del casament o els que cada un rebi a títol gratuït per herència i donacions. El règim de guanys és l’establert per llei per a la major part d’Espanya.

Consell legal

Si vostè vol tenir unes circumstàncies econòmiques independents dins del matrimoni més d’acord amb els temps actuals, li aconsello escollir o pactar un règim de separació de béns. La premsa, en casos de matrimonis de famosos, cada vegada informa amb més assiduïtat de la decisió d’establir un règim de separació de béns davant de notari. No s’oblidi que, en cas de divorci, les sempre complicades resolucions sobre la partició de béns queden àmpliament simplificades.

tracking