SEGRE
Advocat d’ofici,                 ¿advocat gratis?

Advocat d’ofici, ¿advocat gratis?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un amic m’explica la sorpresa que ha tingut un familiar seu convençut que tenir un advocat d’ofici era tenir un advocat gratuït quan al final ha patit la incidència d’haver de pagar els honoraris al designat d’ofici, el qual va cobrar els emoluments habituals en el cas defensat. Aquest familiar evidentment desconeixia la diferència existent entre advocat d’ofici i advocat de justícia gratuïta.

Advocat d’ofici. En què consisteix, com funciona, quan ens és assignat i per què?

Un advocat d’ofici és aquell que es designa per evitar que quedi paralitzat un procediment. Si no el designa l’acusat, el procediment penal quedaria paralitzat i la justícia col·lapsada. La llei, per a tals moments i davant de la passivitat de l’acusat per nomenar lletrat, ha establert la formula d’assignar-li un advocat d’ofici.

El torn d’ofici és entre l’advocacia un torn voluntari, antany gratuït, i avui escassament retribuït, del qual solen aprofitar-se els advocats més joves com a fórmula d’exercitar-se amb més habitualitat. El torn serà automàticament utilitzat pel jutge davant de la inexistència de designi exprés per exercitar les funcions de defensa. 

Sempre advocat

Vulgui-ho o no l’acusat tindrà advocat i aquest serà dels del torn d’ofici, tenint així un defensor de caràcter professional.L’advocat d’ofici rep mitjançant una notificació realitzada pel Col·legi d’Advocats la comunicació de quin procediment ha de cobrir i el nom del seu patrocinat. A partir de l’esmentat moment, assumeix la defensa del cas amb els mateixos drets i obligacions que els derivats de qualsevol procés.

Advocat de justícia gratuïta

Tot ciutadà en cas de no tenir les condicions econòmiques necessàries per defensar-se podrà sol·licitar un advocat de justícia gratuïta. A tal fi ha de justificar davant de la Comissió de Justícia Gratuïta, on es troben representats tant el Col·legi d’Advocats com el Ministeri Fiscal, una sèrie de documents (ingressos, número de família, propietats, declaració de renda, etc.), tendents totes aquestes a posar en relleu la seua incapacitat econòmica per contractar advocat. Aquesta Comissió decideix si és possible tal nomenament i en cas afirmatiu se li comunicarà el nom de l’advocat designat a l’efecte.

Consell legal

Prengui bona nota de les diferències que li assenyalo i sol·liciti el supòsit que estigui d’acord amb les seues possibilitats i així evitarà molestes sorpreses.

tracking