SEGRE

COL·LABORACIÓ

Any 2018: dibuixant l'Horta del futur

Representant del PDeCAT a la Comissió de l’Horta de l’Ajuntament de Lleida

Any 2018: dibuixant l’Horta del futur

Any 2018: dibuixant l’Horta del futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de la ciutat de Lleida ha de dibuixar com volem que sigui la nostra ciutat com a mínim els 15 anys vinents. No és feina fàcil, no ho dubto. Molts professionals i tècnics del nostre ajuntament han participat en l’elaboració d’aquest document, però cal incorporar la visió de la ciutadania. L’Horta i els seus actors implicats van fer la seva feina al maig i el juny del 2015

quan es van celebrar els Tallers de participació que tenien com a objectiu contrastar i concretar les propostes urbanístiques previstes a l’avanç del POUM per tal de disposar de pautes i idees que es tinguessin en consideració durant la redacció d’aquest document. Veïns, associacions, sindicats i productors de l’Horta de Lleida van participar-hi activament.

Ara és l’hora fer un pas més dins del procediment que ha d’acabar amb l’aprovació definitiva d’aquest POUM. La gent de l’Horta tornarem a fer la nostra feina i els nostres representants a l’ajuntament tenen l’oportunitat de fer allò que vam saber fer a la Comissió de l’Horta de l’ajuntament de Lleida el novembre del 2017, quan amb treball, debat i consens vam aprovar el Pla d’Usos de l’Horta de Lleida. És un pla que compta amb 52 mesures per aconseguir que l’Horta sigui un espai agrari per excel·lència on es prioritzi l’activitat agrària i ramadera i es potenciï el seu desenvolupament. Moltes d’aquestes mesures requereixen el seu desenvolupament reglamentari, i el POUM és un document important per aconseguir-ho.

L’Horta de Lleida necessita –i és el que defensem des del PDeCAT– que hi hagi més flexibilitat a l’hora de tirar endavant noves explotacions ramaderes i agrícoles; que hi hagi més facilitats i aconseguir un model de desenvolupament menys restrictiu. Som conscients de les debilitats i fortaleses de l’Horta. Fa molts anys que analitzem la nostra realitat, i ara toca posar les bases reglamentàries que facin possible allò que sempre diem: viure a l’Horta i viure’n.

Tampoc no podem oblidar la futura llei de Territori que, tot i trobar-se en una situació de congelació, tindrà una importància cabdal si entre tots aconseguim que reconegui la singularitat de l’Horta i el nostre POUM no en limiti el seu futur desplegament. La rigidesa de les normes podria ser un problema per al desenvolupament del sòl no urbanitzable del terme municipal de Lleida.

Cal aconseguir un espai de qualitat entorn de la ciutat de Lleida, integrat en el territori i en harmonia amb el medi natural i els seus valors paisatgístics. Per aconseguir-ho, el POUM ha d’incloure canvis que permetin la reconstrucció, reforma i ampliació dels habitatges familiars preexistents quan exerceixen funcions de vigilància i control del territori o quan siguin necessaris per al desenvolupament, la transformació o la consolidació de l’activitat productiva de caràcter agrícola del territori.

Un altre aspecte important d’aquest POUM respecte a l’Horta de Lleida és que les infraestructures tenen sentit quan responen a les necessitats reals del territori i es planifiquen amb el territori. No podem oblidar la feina feta per aconseguir l’anul·lació del projecte de prolongació de la variant sud creuant l’Horta de Lleida, com preveia el Pla Territorial Parcial de Ponent. Una moció presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida després d’una trobada amb el conseller Rull organitzada pel nostre grup municipal, que va aconseguir el suport de tots els grups polítics.

No podem perdre la identitat de l’Horta com espai agrari per excel·lència en la lletra petita del POUM. Cal fer que les normatives que afectin l’Horta permetin adaptar-la als reptes i a les oportunitats que han de venir. No defugirem la nostra responsabilitat ni el nostre compromís amb l’Horta de Lleida. Molta feina feta, molta feina per fer...

tracking