SEGRE
El pensament lean (I)

El pensament lean (I)SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per tal de comprendre la filosofia Lean és necessari conèixer en profunditat el concepte de desaprofitament o Muda (terme tradicional japonès que significa exactament qualsevol activitat que impliqui un desaprofitament o que és inútil).

D’acord amb Womack i Jones (1996), el desaprofitament és qualsevol activitat humana que no aporta valor. Ohno en proposa set grans tipus:

  • a) Els desaprofitaments de superproducció, ja siguin quantitatius o anticipats.
  • b) El desaprofitament en la transportació, és a dir, el moviment innecessari dels productes o peces.
  • c) El desaprofitament en el processament. La realització d’etapes innecessàries.
  • d) El desaprofitament d’estoc (fabricació excessiva de productes que acaben emmagatzemats).
  • e) El desaprofitament de moviment. El moviment innecessari dels col·laboradors per a l’execució d’una operació.
  • f) El setè desaprofitament és el desaprofitament a l’hora de produir productes defectuosos. Tanmateix, la comunitat Lean Thinking va ampliar aquesta llista de desaprofitaments i va incloure-hi aspectes com el desaprofitament del potencial de les persones, errades d’informació i burocràcia (Pinto, 2008: 2), la qual cosa podem considerar com el vuitè desaprofitament.

Les eines i metodologies Lean:

La perfecció s’assoleix, no quan no hi ha res més a afegir, sinó quan ja no queda res més a treure (Antoine de Saint-Exupéry). La filosofia Lean recorre a eines i metodologies senzilles.

En aquest capítol abordarem breument algunes eines Lean.

Podem considerar que:

  • a) Per identificar els problemes s’utilitzen tècniques de brainstorming i empowerment amb els clients i treballadors.
  • b) Per identificar l’arrel o les causes dels problemes s’utilitzen també els workshops, coneguts més comunament com mapes de flux de valor.
  • c) Per resoldre els problemes s’utilitzen diferents tècniques de desenvolupament d’objectius, que són tots estratègics.

El diagrama d’Ishikawa ens permet estructurar les causes de determinat problema o oportunitat de millora. Un diagrama d’Ishikawa és un diagrama que mostra les possibles causes per a un determinat esdeveniment d’una forma molt més senzilla.

El programa 5S: un dels conceptes utilitzat en el Lean Thinking és el de Programa 5S (Santos, 2010: 54), que busca auxiliar les empreses en el procés d’eliminació del desaprofitament.

Consisteix bàsicament en cinc termes japonesos que comencen tots amb la lletra S i que descriuen les activitats que es poden realitzar per tal d’eliminar els desaprofitaments que contribueixen a cometre errors, defectes i també accidents de treball:

  • (a) Seiri: classificació dels ítems en necessaris i innecessaris i el posterior rebuig d’aquests últims.
  • (b) Seiton: organitzar els ítems necessaris “un lloc per a tot i tot en un lloc”.
  • (c) Seiso: neteja. Aquest procés funciona, moltes vegades, com un sistema d’inspecció que ajuda a detectar anomalies i errors que poden causar problemes en el futur més immediat o més llunyà.
  • (d) Seiketsu: crear regles o patrons basats en el bon acompliment de les tres primeres S per mantenir-les monitorades.
  • (e) Shitsuke: crear una disciplina per mantenir en funcionament les quatre primeres S i mantenir un ambient de treball estable i sempre en constant millora.

A la versió anglesa podem trobar també les cinc S de les quals parlem de la següent manera: (a) Sort, (b) Straighten, (c) Shine, (d) Standardize i finalment (i) Sustain (University of St. Andrews Lean Team, 2011: 21).

Així, aquests 5 termes funcionen com les etapes d’implementació seqüencial del programa, i es fa cada pas com la base i el suport per a l’aplicació del següent.

tracking