SEGRE

COL·LABORACIÓ

Finalment, un Pla d'arrencada: aprofitem-lo

Responsable nacional de la Fruita Dolça d’Unió de Pagesos

Finalment, un Pla d’arrencada: aprofitem-lo

Finalment, un Pla d’arrencada: aprofitem-loSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ja fa un any, el 13 de desembre del 2017, la Comissió Europea (CE) va obrir la porta a l’abandonament voluntari de la producció de fruita dolça, com a mesura addicional per fer front a les situacions de crisi. A Unió de Pagesos vam analitzar-ho així: El 2017, la CE va destinar uns 7,9 milions d’euros a l’Estat espanyol per retirar uns 29 milions de quilos de préssecs i nectarines com a mesura per fer front a la crisi que patia, i encara pateix, el sector. Si en lloc de destinar aquest ajut comunitari a retirar milions de quilos de fruita s’hagués destinat a arrencar plantacions, amb un import d’ajut de 5.000 euros per hectàrea, s’haurien pogut arrencar prop de 1.600 hectàrees que, suposant un rendiment mitjà de 50.000 quilos per hectàrea, hagués representat, i per uns quants anys, una retirada de 80 milions de quilos de préssecs i nectarines del mercat, que és el que ha deixat d’exportar Espanya a Rússia, arran del veto rus. Però la caiguda del consum intern, en els darrers anys, també ha suposat haver patit un segon veto rus.

A Unió de Pagesos, el mateix desembre del 2017, vam proposar tant al Ministeri com al Departament d’Agricultura, i als diferents grups de treball que havien creat ambdues administracions per elaborar un Pla d’acció per la fruita dolça, que introduïssin com a mesura d’impacte un Pla d’arrancada per al sector. A Madrid, Unió de Pagesos es va quedar sola defensant el Pla, ja que les altres organitzacions no s’hi van sumar. En canvi, a Catalunya, on el nostre sindicat té majoria a la Taula sectorial, vam aconseguir fer veure al Departament que aquesta era la millor opció a curt termini, i la proposta sí que va ser acceptada i presentada, amb la resta de mesures, a principis de maig del 2018. Posteriorment, a Unió de Pagesos vam demanar al Departament d’Agricultura que traslladés la proposta al Ministeri, perquè és l’organisme competent per fer arribar la petició a la Comissió Europea.

Tot i les reticències del Ministeri i gràcies a l’acció del Departament, el primer va traslladar finalment a la CE la petició per efectuar un Pla d’arrancada pagat amb fons europeus. La Comissió Europea, però, va respondre negativament a la petició. No obstant això, gràcies a la insistència d’Unió de Pagesos i a l’acció del mateix Departament, sembla que finalment podrem tenir un Pla d’arrancada, pagat entre l’Estat i la Generalitat, per a Catalunya. Aprofitem-lo i fem un pas més: cal un acord per començar a usar la circumscripció econòmica de la fruita. D’altra banda, agraïm a les altres organitzacions agràries que un cop el Pla ha estat anunciat pel Departament, s’hi sumin. Potser, si alguna d’aquestes, en lloc d’estar més pendent d’expulsar-nos de les reunions del Ministeri hagués defensat el Pla a Madrid amb l’èmfasi que ara ho fa, les arrencades que ja han fet pagesos i pageses aquest hivern, les haguessin pogut fer igualment, però amb ajut.

tracking