SEGRE

LIDERATGE

Eficàcia individual (IV)

(*) Borja Arrizabalaga Uriarte és expert en Lean management, excel·lència operacional i sistemes de gestió integrals, consultor i professor d’ingenio, leadership school

Eficàcia individual (IV)

Eficàcia individual (IV)SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L

a complexitat està posant fi a la capacitat d’innovació i adaptació a les organitzacions. Sense importar si són empreses privades o públiques, si tenen finalitats de lucre o no, els processos, redundàncies, comunicacions confuses i burocràcia fan que s’oblidi el focus del que és realment important per aconseguir les metes. El treball improductiu i la pèrdua de temps generen sentiments de frustració i cansament als equips de treball, quan és essencial que es mantinguin motivats i centrats en tasques que veritablement agreguin valor.

Hi ha eines de fàcil aplicació per simplificar al màxim procediments, eliminar tasques improductives i adoptar una metodologia de treball en la qual allò simple sigui la regla per a tot: tant la feina interna de les organitzacions com la seua projecció cap a enfora amb els seus grups d’interès. La simplicitat és el primer pas cap a la innovació i la creativitat, amb el gran avantatge que tots els éssers humans podem fer-ne un hàbit i la millor forma per treballar.

Lisa Bodell, fundadora i CEO de Futurethink, una companyia dedicada a assessorar organitzacions en l’adaptació al canvi i a incrementar la capacitat d’innovació, aconsella que a la feina hem de donar valor al que és simple i oblidar-nos de la complexitat que, de vegades, busquem sense voler. La simplificació elimina la complexitat que ens frena i ens roba el temps de fer alguna cosa innovadora i valuosa

Bodell, que ha escrit el llibre Simple: escape de las trampas de la complejidad y trabaje en lo que realmente importa, ha transformat equips de treball d’empreses com Google, en què la seua filosofia ha tingut gran influència.

Dins de la seua manera de pensar, l’“addicció a allò complex” ve del fet que valorem més les persones i les organitzacions que “facin més” i les que “fan menys”. És el moment de canviar-ho i recompensar les persones per fer menys o que identifiquin el que té valor fer. Necessitem eliminar tot el soroll que es crea per fer més i començar a enfocar-nos en el que genuïnament agrega valor.

Una organització que simplifica pot canviar el seu curs i dirigir els recursos als resultats. S’ha d’alliberar el temps de la gent, ja no per assistir a reunions i fer presentacions sinó perquè construeixin aliances innovadores, pensin en iniciatives per a nous models de negoci o en productes que els consumidors desitgen. La complexitat aïlla i s’ancora a atendre el present. La simplicitat, d’altra banda, permet mirar al voltant i cap al que ve: és el camí per abordar el futur.

Algunes persones podrien confondre simplicitat ambfalta de cura o informalitat a la feina. Per què això no seria del tot precís?

Aquesta és una mala interpretació pròpia d’aquells que encara consideren que “més és millor” i “més valuós”. La simplicitat implica reduir les coses a la seua essència, això no és el mateix que evitar fer alguna cosa perquè siguem mandrosos.

La complexitat avui dia està acabant amb l’habilitat d’innovar de les companyies, d’adaptar-se, de manera que la simplicitat es converteix en un avantatge competitiu en la nostra època. Si aprenem a eliminar redundàncies, comunicar amb claredat i fer de la simplicitat un hàbit, les persones i les empreses poden identificar les activitats que consumeixen el temps sense generar valor durador.

Eliminant activitats de baixa productivitat, les persones se senten menys sobrecarregades, més empoderades, i capaces d’invertir les seues jornades en el que és realment important.

Saturat de feina? Trobi el valor del que és simple.

tracking