SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

Les carreres STEM se situen a la 'pole position' per l'ocupació

Creat:

Actualitzat:

STEM és un acrònim anglosaxó que agrupa les sigles de Science (Biotecnologia, Medicina, Física, etc.), Technology (Informàtica, Telecomunicacions, Robòtica, etc.), Engineering (Obres Públiques, Arquitectura, etc.) i Mathematics (Estadística, Economia, etc.). Els membres d’aquesta família no són només diferents pel seu ADN tècnic, sinó també perquè estan enfocats en el desenvolupament de competències alineades amb el món laboral actual: la creativitat, el pensament lògic i analític o el treball en equip.

Les previsions d’ocupació a Espanya i a Europa creixeran entre les carreres de la família STEM en els propers anys. El risc que no hi hagi prou nombre de professionals per cobrir la demanda del mercat laboral està encenent les alarmes i es comencen a llançar missatges en la direcció de sensibilitzar la nostra joventut perquè opti per carreres que garanteixin la seua ocupabilitat i especialment les dones, que amb una presència quatre vegades inferior a la dels homes en aquest tipus de carreres representen una oportunitat de desenvolupament individual i col·lectiu.

Demanda real d’ocupació el 2018 i expectatives per al 2019

Segons l’informe anual de l’observatori d’ocupació de l’Associació Nacional d’Agències de Col·locació (ANAC), previ estudi de les ofertes de treball publicades a més de 65 portals d’ocupació durant el 2018, aquestes van ser de gairebé 700.000, 200.000 més que l’any anterior. Encapçalades pels perfils tecnològics i seguides pels comercials. Coneixent la demanda, correspon a totes les parts implicades treballar en la direcció de l’ocupabilitat dels nostres joves. A les empreses, transmetre a la societat les necessitats reals i a la comunitat educativa orientar i formar en aquesta direcció. Segons assenyala la professora Roni Ellington de la Universitat de Baltimore, els perfils STEM, entre els quals els matemàtics, seran crucials per desenvolupar els futurs projectes del Big Data.

Criteris que segueixen els i les estudiants al triar una carrera universitària

Orientar-se per carreres que estiguin alineades amb la nostra vocació però que no ho estiguin amb l’ocupabilitat podrà proporcionar-nos una satisfacció més gran durant la nostra etapa universitària, però segurament no quedarà compensada en la llarga etapa professional. Segons dades del Ministeri d’Educació, la meitat dels universitaris es decideixen per estudis d’humanitats, art i periodisme. Tanmateix, i segons l’OCDE, la realitat laboral és “tossuda” i demana perfils tècnics. Davant d’una realitat construïda pels mitjans i les xarxes socials, alguns dels nostres joves són capaços de deixar-se influir a l’hora de cursar una carrera per circumstàncies tan estrambòtiques com va ser la del petó de Sara Carbonero a Casillas, capaç d’incrementar-li la temperatura, no només del jugador, sinó també les matriculacions a l’escola de periodisme. Esperem que el seu retorn actual als telenotícies no sigui un nou boom que doni a llum tal nombre de professionals, que la mare societat no pugui acollir en el seu si professional.

tracking