SEGRE

COL·LABORACIÓ

El canvi capital que necessita Lleida

president del grup municipal del PDeCAT a la Paeria

El canvi capital que necessita Lleida

El canvi capital que necessita LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quan diem que a la ciutat de Lleida li convé un canvi després de quaranta anys de governs socialistes, no ho diem perquè creguem que tots els problemes de la ciutat es resoldran amb una simple substitució d’una persona per una altra, o d’un partit polític per un altre. La idea de canvi que planegem des de Junts per Catalunya Lleida és més profunda, va més enllà. Nosaltres parlem d’un canvi que té com a finalitat deixar enrere una etapa esgotada per encetar-ne una altra amb nous reptes i noves il·lusions, basada a fer les coses d’una altra manera per poder avançar i anar molt més enllà, per esdevenir la capital que som sobre el paper, però que no acabem de ser del tot per tants anys de conformisme des del govern municipal.

Canvi vol dir canvi. No necessita cap adjectiu qualificatiu. Canviar vol dir fer les coses d’una altra manera amb l’objectiu que surtin millor, no disfressar-les per fer veure que canviem alguna cosa. És com si anéssim a canviar el cotxe després de quaranta anys de fer-lo anar i ens intentessin tornar a encolomar el mateix trasto amb un adhesiu al parabrisa amb la paraula “nou”.

La nostra proposta implica transformar la ciutat a partir d’una sèrie de propostes programàtiques que impliquen canvis en quatre àmbits ben diferenciats: un canvi de model de ciutat basat més en la indústria i la captació d’empreses amb valor afegit, un canvi en el model comercial, un canvi en la gestió de la Paeria per fer-la més transparent i eficient i un canvi en el que representa Lleida com a capital respecte al conjunt de Catalunya.

En aquest capítol, en el de la capitalitat de Lleida, també hi pot haver certes temptacions d’utilitzar la paraula sense dotar-la de contingut. Lleida és, sens dubte, la segona capital del país i no només hem de reivindicar-ho des d’aquí, sinó que també volem que se’ns reconegui. És per això que, si rebem l’encàrrec dels electors de governar la ciutat, promourem que Lleida sigui declarada Municipi de Gran Població. Això voldrà dir que tindrem un règim de funcionament similar al que té la ciutat de Barcelona, que ens permetrà crear districtes a la ciutat, que la presa de decisions sigui més descentralitzada del que ho és ara i que sigui propera al ciutadà i més transparent. Declarar Lleida com a Municipi de Gran Població és una possibilitat que es podria haver impulsat des de fa molt temps. La llei ho permet des de l’any 2004. Aquest règim d’organització dels municipis està previst per a poblacions de més de 250.000 habitants, però també s’hi poden acollir ciutats com Lleida perquè el text legislatiu admet municipis de més de 75.000 habitants amb circumstàncies econòmiques, socials, històriques o culturals especials i que ho demanin formalment.

També hem d’exercir la capitalitat en el procés de construcció de la república. Aquest és un paper del qual no ens podem desentendre i del qual volem ser actors principals. Junts per Catalunya Lleida garanteix doblement el canvi. D’una banda, per acabar amb els quaranta anys de govern dels mateixos, però, per l’altra, per garantir un govern republicà a la ciutat. Des de fa mesos havíem defensat la unitat com la millor via per aconseguir-ho, però un cop vist que això no va ser possible pels legítims interessos polítics d’altres formacions amb qui compartim l’horitzó de crear un nou estat independent, el que és desitjable és assegurar ara aquesta unitat en l’escenari postelectoral. És per això que ja m’he compromès públicament a oferir a Esquerra Republicana que entri al govern de la Paeria si Junts per Catalunya Lleida guanya les eleccions, fins i tot si es donés el cas que obtinguéssim la majoria absoluta.

Tot això, i moltes altres coses que anirem explicant durant aquests dies de campanya electoral expliquen el sentit del nostre lema: Lleida és capital. El canvi està a les mans de tots els lleidatans en les eleccions del proper 26 de maig.

tracking