SEGRE

LIDERATGE

Massa grans per treballar? Canvi de paradigma

(*) Borja Arrizabalaga Uriarte és expert en Lean management, excel·lència operacional i sistemes de gestió integrals, consultor i professor d’INGENIO, Leadership School

Massa grans per treballar? Canvi de paradigma

Massa grans per treballar? Canvi de paradigmaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tens més de 50 anys i creus que ja no ets útil? Doncs t’equivoques, en algunes organitzacions s’està produint un canvi de paradigma i estan començant a valorar l’actitud i valors de les generacions dels baby boom.

La cadena de menjar ràpid nord-americà McDonald’s s’atansa al moment de l’any de més consum: l’estiu. En el període estival, la franquícia multiplica el nombre d’empleats als Estats Units per poder donar servei a tots els seus clients. Tanmateix, aquesta vegada la campanya estiuenca serà diferent. La firma, que sempre s’ha destacat per contractar joves durant els mesos d’estiu, ha fet un gir de 180 graus en la seua política de contractació.

Per a aquest estiu, McDonald’s busca 250.000 treballadors majors de 55 anys als Estats Units. L’empresa, després de firmar un acord amb AARP, vol donar feina a aquelles persones que s’atansen a l’edat de jubilació i que tenen ingressos baixos. El programa d’ocupació serà llançat en 5 estats dels Estats Units, però pot suposar un gir total en la política de contractació de la companyia.

Si la cadena americana obté millors resultats ocupant els majors de 55 seria un model que podria extrapolar a la resta del país i a la resta del món. Els llocs que desenvoluparan els nous empleats seran des de caixer, gerent de torn, encarregat, cuiner, etc., en funció de les habilitats que cada un demostri.

“Per primera vegada, cinc generacions treballen juntes a McDonald’s”, va assegurar Melissa Kersey, directora general de personal a l’empresa. “Juntament amb els nostres franquiciats, tenim la responsabilitat de donar oportunitats d’ocupació a totes les generacions”, assenyalen en un comunicat.

Malgrat aquest nou pla, McDonald’s ha assegurat que no exclouran els adolescents de les seues ofertes d’ocupació i que continuaran contractant joves. Tanmateix, la firma ha lamentat que els joves són menys flexibles pel que fa als horaris i no s’adapten del tot bé als torns fixats per l’empresa. Una cosa que sí que es dóna amb els adults. Pel que sembla, segons expliquen, els grans accepten millor els torns tant de l’esmorzar com del dinar.

El cert és que l’envelliment de la població és una cosa que també afecta els Estats Units. Per a l’any 2026, els majors de 55 anys representaran el 24,8 per cent de la força laboral del país, segons l’Oficina d’Estadístiques Laborals dels Estats Units. Per això, és probable que l’empresa de restauració hagi fet un gran pas avançant-se a aquest fenomen.

I no diguem a Espanya, on el panorama és encara molt pitjor, igual com a Europa, atesa la nostra inversió de la piràmide poblacional. “La integració d’aquests treballadors amb el seu personal més jove sovint pot aportar beneficis inesperats, inclosa la tutoria bidireccional que incentiva el creixement per a tothom.”

Aquesta barreja de generacions és la que aportarà un equilibri a les empreses del futur, tot unint els valors i virtuts d’una generació i l’altra.

tracking