SEGRE

LIDERATGE

Employee Centricity

(*) Borja Arrizabalaga Uriarte, expert en Lean Management, excel·lència operacional i sistemes de gestió integrals, consultor i professor d’INGENIO, Leadership School.

Employee Centricity

Employee CentricitySEGRE

Creat:

Actualitzat:

Què és l’

Employee Centricity

? Des del punt de vista de l’antropologia aplicada al sector dels Recursos Humans, es considera que és posar en el centre de les decisions empresarials l’empleat com a l’actiu més important de les organitzacions.

Una empresa compromesa amb els empleats afavoreix un espai de treball caracteritzat per incentius i oportunitats tant per a l’empresa com per als treballadors. Quan els empleats se senten part d’un tot que es preocupa per tothom, els seus esforços i el compromís amb l’organització són més grans, i això es tradueix en millors resultats.

Els recursos humans s’enfronten al repte d’enamorar els empleats, clau de l’Employee Centricity, que consisteix a situar-los en el centre de les seues estratègies. Però no és l’únic repte, ja que les empreses també es troben immerses en una “guerra de talent”, en la qual competeixen per atreure i retenir els millors.

L’estratègia de l’Employee Centricity suposa aquests quatre avantatges:

La creació d’una força de treball empoderada. Això s’aconsegueix gràcies a una base tecnològica que afavoreix l’abast d’informació per part dels professionals sense complicacions o pèrdues de temps enviant emails o buscant els companys adequats per resoldre algun problema.

Facilitat d’adaptació a noves tecnologies quan aquestes aporten millores a la productivitat i la col·laboració entre els empleats. Quan es tracta de tecnologia que no afavoreix el treball, sinó que l’entorpeix, l’adaptació és costosa (així com la inversió, que és en va).

Millora la relació amb els clients. Això és per la qualitat de les solucions que s’ofereixen a un client quan l’empleat que l’atén té accés a una tecnologia que li permet oferir respostes de forma ràpida i directa.

Un resultat comercial més favorable, fruit últim dels anteriors avantatges i de moltes altres no citats en aquest article i que veuràs produir en la teua empresa si apliques estratègies centrades en l’empleat.

Actualment, ens trobem en el món de la immediatesa, la informació i la intolerància. Les noves generacions, els millennials, són inconformistes i això genera noves necessitats en el món de l’empresa. Hem de focalitzar-nos en el que cada empleat necessita i el que no canviï, perdrà talent.

Si som capaços de generar experiències positives en els nostres empleats, retornarà en l’experiència dels clients. Hem d’entendre què és el que esperen els nostres professionals i segmentar les solucions. És un repte perquè al final del dia, el que ens preocupa és atreure, retenir i motivar els millors.

Avui dia, les empreses estan immerses en una guerra de talents i el mercat laboral es transforma davant de les necessitats de la digitalització i una nova generació.

Per exemple, els millennials no tenen cap problema a l’hora demanifestar el que pensen. Ells són els que decideixen on treballar i amb quines condicions.

Com es pot implantar una eficaç i exitosa estratègia Employee Centricity i que alhora sigui sostenible a llarg termini?

Duent a terme accions tan simples com l’escolta activa de les necessitats dels empleats, involucrar-los en els processos de disseny i gestió de plans de l’empresa, dissenyar plans de gestió de talent personalitzats i dirigits a les necessitats de cada empleat, etc.

No es tracta d’una llista tancada de tasques, sinó de qualsevol acció dirigida a observar les necessitats dels empleats, determinar les carències a millorar i els punts forts a ressaltar. I per fer-ho possible, això sí, la tasca principal i fonamental és la creació de canals de comunicació dins de l’empresa que permetin un flux continuat del feedback entre els treballadors.

El feedback és un recurs fonamental per a la presa de decisions. Les empreses més exitoses el fan servir com a mitjà per millorar, i no només escolten els clients o proveïdors, sinó també els seus mateixos treballadors. Fins i tot ho demanen deliberadament ja que es tracta d’una eina per a l’aprenentatge continu i la millora constant.

La formació universitària s’ha d’enfocar en les habilitats i els comportaments, i que aquests siguin catalitzats i impulsats per l’actitud.

L’equació del talent és actitud, responsabilitat, valors i coneixements i, en gran part, depenen d’un mateix.

tracking