SEGRE
Desafiament, problema  o oportunitat

Desafiament, problema o oportunitatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El món empresarial ha canviat i avui dia les organitzacions disposen d’empleats de fins a quatre generacions amb enormes diferències entre maneres d’entendre la feina. Abans que res és un desafiament per a les àrees de Recursos Humans propiciar la comprensió del context en el qual s’han desenvolupat cada una d’aquestes quatre generacions perquè puguin traçar una convivència constructiva coneixent què és el que els motiva, com aprenen i es comuniquen.

Avui, el panorama ha canviat i a les organitzacions disposen de Baby Boomers (1946-1965), Generació X (1965-1980), Millennials o generació Y (1981-2000), i la Generació Z o Centennials (nascuts des del 1995 fins ara), són presents en gairebé totes les organitzacions. Conèixer-los i que es coneguin serà la clau per a una millor convivència i una millor potencialitat de desenvolupament dels Recursos Humans. Les característiques, per als diferents grups són diverses.

Els Baby Boomers es caracteritzen per la seua lleialtat i compromís. Els pertanyents a la Generació X són responsables i compromesos, constitueixen una generació que busca equilibrar la feina amb opcions de lleure i temps en família.

Els Millennials són emprenedors, exigents, ideals i creatius; són persones multitasking, i es caracteritzen per tenir més equilibri entre la vida privada i la digital, mentre que els Centennials ho comparteixen tot, són realment nadius digitals. Són creatius, pragmàtics i menys idealistes.

El principal requisit per a una correcta integració d’aquestes generacions en el desenvolupament del negoci és el respecte mutu. Els 10 reptes i claus generacionals en l’horitzó:

1. En els propers cinc anys hi haurà una bretxa d’habilitats molt significativa a mesura que un gran nombre de Baby Boomers vagi abandonant el món laboral i es jubilin. És necessari començar a prendre mesures per evitar-ho.

2. Un dels reptes més importants a què s’enfronten les organitzacions avui dia és assegurar la convivència generacional per posar el talent individual de tots i cadascun dels seus col·laboradors al servei de la intel·ligència colectiva.

3. La tecnologia evoluciona a més ritme que el cervell humà. Per als empleats, mantenir-se al dia és un repte.

4. Formació específica per a Recursos Humans i per a tot el quadre directiu centrada en les característiques de cada generació que ajudi a entendre què volen, què els mou, què els motiva, què els atreu, què els paralitza, què els preocupa...

5. Creació de programes estructurats de Mentoring invers.

6. Afavorir espais d’intercanvi reals i físics dins de les empreses.

7. La digitalització tindrà un impacte significatiu en els rols de lideratge en el futur. En primer lloc, l’excés de dades difumina les fronteres tradicionals entre líders, empleats i proveïdors. En segon lloc, es desenvoluparà la descentralització, amb xarxes de col·laboració i decisions preses fora dels marcs organitzatius i les jerarquies tradicionals.

8. Obrir les xarxes socials a l’empresa i fomentar-ne l’ús.

9. Assegurar la migració del talent intern cap a les noves necessitats.

10. Policromar i equilibrar els equips amb les 4 generacions amb diferents estratègies de neuromotivació individual i enfocada per a cada generació de forma específica.

La clau és detectar els factors que trenquen i van en contra amb aquesta modalitat que requereix avui dia l’organització. El nostre enfocament consisteix a treballar amb els equips perquè puguin percebre i acceptar la diversitat com una riquesa addicional per construir un “mosaic multicolor” on cada generació en formi part. Només en aquesta construcció de noves mirades la crítica podrà cedir a la cooperació.

tracking