SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

El coronavirus, el més gran experiment mundial de teletreball

Creat:

Actualitzat:

Una de les conseqüències no sanitàries del coronavirus, després que aparegués a la superpoblada ciutat de Wuhan, que amb més de 10 milions d’habitants està situada a la província xinesa de Hubei, és la de condemnar milions de persones a tot el país al confinament a les seues llars, aïllant-los de l’entorn laboral, paralitzant les empreses del país i trencant, en part, amb la cadena de subministrament d’altres gegants empresarials repartits per la resta del món, com Tesla, General Motors, Volkswagen o Nissan. Fruit del coronavirus, són moltes les empreses xineses com Alibaba, amb més de cent mil empleats, que està proposant als seus treballadors que procedeixin a treballar des de casa, posant-se en marxa en aquest país l’experiment mundial més gran en l’àmbit laboral, el teletreball. Una espècie de migració des del desert laboral que són les fàbriques xineses actuals, sumides al desert de Kalahari, cap a un teòric Serengueti laboral. Una solució pensada per a situacions excepcionals i que ara pot ser massiva i implantada en temps rècord.

La fractura digital

Són moltes les bretxes obertes en la societat actual, la majoria provocades per la desigualtat econòmica o de gènere i, per si fossin poques, ara apareix la digital.

Afirma Hilbert Meyer, expert en temes d’educació, que només el cinquanta per cent de la població té competències digitals. Estem, doncs, davant de la creixent i massiva entrada de la tecnologia en la major part dels treballs i el risc que el 50% de la població sigui analfabeta digital. Hi ha estudis de la UGT que assenyalen que l’esmentada fractura digital és sistèmica i que entorn del 50% dels treballadors tenen dificultats informàtiques. Algunes enquestes assenyalen que, a Espanya, només el 12% dels treballadors realitzen en algun moment el teletreball.

La formació del futur

Assenyalen els experts que continuem formant els joves per a carreres professionals que estan a punt de desaparèixer o que estaran obsoletes quan els nostres adolescents s’incorporin al món laboral. Tot i que és cert que és important formar en l’àmbit de les noves tecnologies i que cada vegada més els professionals estaran hiperconnectats a la intel·ligència artificial, no ho és menys que només podrem avançar com a societat si no lluitem per la igualtat d’oportunitats, el cultiu d’aquelles competències que tenen a veure amb el desenvolupament de les persones, de la satisfacció professional, de l’augment de l’autoestima i de la recerca de la felicitat personal i sociolaboral. Veritables pilars bàsics d’una societat més sana per les artèries de la qual circulin persones més i més solidàries.

tracking