SEGRE
Visió, recursos, persones i llegat

Visió, recursos, persones i llegatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquests són els quatre àmbits fonamentals per assolir un lideratge organitzacional, seguint un model de gestió que es pot mesurar i desenvolupar. En qualsevol cas, un lideratge organitzacional prové de la suma del lideratge de totes les persones que formen part de l’organització i no únicament del que exerceixi el màxim responsable. Això s’aconsegueix amb una estratègia enfocada a l’excel·lència en quatre àmbits: Visió, Recursos, Persones i Llegat. Cada àmbit ha de tenir uns objectius mesurables i uns indicadors que en permetin el seguiment i correcció. És aconsellable, a més, assignar un equip o un responsable a cada un. Com si d’un manual de planificació estratègica es tractés, a partir de definir els objectius n’hem de planificar la consecució.

Fins aquí, és simple metodologia. Però en realitat, què comprèn cada àmbit? Parlem-ne. No es plantegen a l’atzar. Són correlatius i s’ha de seguir un ordre. La visió seriosa el primer. Necessàriament, per ser competitiu, rendible en un sector o créixer, cal, d’una banda, desenvolupar una visió de negoci, i de l’altra, traslladar-la a l’organització per dissenyar l’estratègia que permeti assolir-la.

Philippe Kotter va definir una metodologia per gestionar i implementar el canvi com un valor present en la cultura de les organitzacions. Qui parla de canvi pot referir-se a qualsevol proposta que suposi modificar parcialment o substancialment la manera de fer o pensar en una organització. El líder ha de seguir un patró per definir i implementar la visió del canvi a la seua organització i, alhora, estar preparat per contrarestar i reconduir el cicle d’emocions adverses que es produiran entre els empleats, com a reacció a aquest canvi.

Quan parlem de recursos, ens referim a un mètode de gestió per objectius, seguint amb les teories de Drucker, enfocat a les nostres àrees de resultats clau. Entre aquestes, rendibilitat, estabilitat, competitivitat, creixement, flexibilitat, informació i consens. Aquestes defineixen l’estratègia operativa i quantifiquen els recursos necessaris per a cada una. Les persones són l’actiu més important de l’organització, indispensables per assolir resultats en qualsevol de les altres tres àrees del model de lideratge. Tot enfocament a creixement, competitivitat i resultats requereix persones que el portin a terme. El líder necessita envoltar-se de persones clau que complementin el seu talent i estiguin disposades a aportar a l’organització. Aconseguir això de manera sostenible no és tasca fàcil.

La motivació, compromís i aportació de talent no s’aconsegueixen només amb la retribució. Daniel Goleman va encunyar el terme intel·ligència emocional, que comprèn un equilibri entre un mateix i la interacció amb la resta, la qual no només distingeix els líders excel·lents, sinó que també està vinculada amb l’alt rendiment. Finalment, necessitem garantir el futur de l’organització.

Si creem líders en tots els nivells tindrem un 90% del resultat i el futur assegurat. Com pot identificar les persones que estan motivades per l’impuls d’obtenir assoliments més que per les recompenses externes? El primer indici és la passió pel treball mateix: aquestes persones busquen desafiaments creatius i es mostren orgulloses per un treball ben fet; a més, els encanta aprendre. També mostren una inesgotable energia per fer millor les coses, se solen mostrar impacients davant de les situacions creades. No deixen d’insistir amb les seues preguntes sobre els motius pels quals les coses es fan d’una manera i no d’una altra; estan ansioses per explorar nous mètodes de treball.

Si els veuen, cuidin-los, ja que si aconsegueixen el seu compromís la seua organització, sens dubte, assolirà el lideratge.

tracking