SEGRE

COL·LABORACIÓ

Nou curs per servir millor les persones

Alcalde de Torrefarrera i VicePresident primer de la Diputació de Lleida

Nou curs per servir millor les persones

Nou curs per servir millor les personesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Enguany la celebració de la Diada Nacional ha estat tan estranya com els mesos d’aquest 2020. Les incerteses creixents, l’angoixa, les pors i les dificultats sanitàries, socials, econòmiques, educatives o culturals estan canviant les nostres vides per sempre més.

És per això que en el 1r any de la nova legislatura de la Diputació de Lleida hem orientat el funcionament de la institució a donar respostes que puguin ajudar i acompanyar els nostres ajuntaments a fer la vida de les persones més fàcil, més digna i millor.

Fins avui s’han aprovat ajuts als municipis per valor de més de 40 milions d’euros per fer front a les despeses extraordinàries de la Covid; a les llars d’infants de titularitat municipal; a la reconstrucció davant els aiguats de l’octubre passat o a l’acollida de persones treballadores temporeres de la campanya agrària per part dels ajuntaments, per citar-ne alguns. També s’han flexibilitzat les dates de pagaments d’impostos per a la ciutadania i empreses, i s’han ofert avançaments de diners als ajuntaments que més ho han necessitat.

Aviat, la Diputació de Lleida aprovarà el segon paquet més important d’ajuts que s’hagi produït mai en la nostra història. Es tracta d’ajuts per aquelles inversions estratègiques dels nostres municipis –que són els més petits i despoblats del país–, amb un tracte preferent i especial per als municipis de muntanya i els més envellits.

Això vol dir que la Diputació ha aprovat durant aquest 2020 ajuts per valor de més de 70 M€ en aquestes circumstàncies excepcionals. De manera discreta, superant l’enfrontament, el soroll i la divisió política, els nostres fets parlen més fort que les paraules. Demostrem que la voluntat de servei és al cor d’una altra manera –millor– de fer política.

I en aquest context, en què la política cada cop gesticula i teatralitza més, que només projecta enfrontament i cada cop s’allunya més de la vida de les persones, hem viscut una Diada Nacional ben estranya. Permeteu-me des d’aquí un record d’afecte i estima per a les persones que són a la presó i l’exili per motius polítics i les respectives famílies. Així com també totes les persones investigades policial i judicialment per la seva militància política. Elles i ells són la mostra de l’anormalitat i la deficiència democràtica greu d’un Estat europeu que es presenta internacionalment com homologable a qualsevol democràcia avançada però que la realitat el segueix desmentint. Sense que les persones exiliades i preses no puguin recuperar la llibertat i tornar a casa no hi haurà manera de fer entrar el conflicte polític en vies de resolució.

És també en aquest marc on s’han fet públiques les diferències de fons entre Junts per Catalunya i el Partit Demòcrata. Tot i el soroll, les dificultats reals i les diferències de fons –que hi són–, encara som a temps de recuperar la generositat, la mirada inclusiva, la suma d’accents, matisos i sensibilitats per continuar fent més gran, més fort i més preparat el moviment sobiranista. Els ponts continuen oberts i forts. Si volem ser l’eix central que representi el batec i els anhels de la societat catalana hem de connectar emocionalment i afectivament amb les seves necessitats i preocupacions. És la nostra manera d’entendre la vocació política i el servei públic, així com construir el nou país –obert, transformador i amb més oportunitats– que somiem. Aquesta és una causa molt més important que nosaltres mateixos com a individus: construir una vida millor per a les persones, fer avançar el país, tornar a les nostres comarques del pla i de muntanya l’autoestima i la confiança que mereixen, ajudar el sector agrari a remuntar… Tenim reptes extraordinaris que ens necessiten a totes i a tots. I dividits no ho farem.

Vull mostrar un gran respecte per totes les idees, posicionaments i persones. Tot el reconeixement al president Puigdemont i allò que representa. El mateix per al president Mas, i també tot l’afecte a en David Bonvehí i el seu equip, que no deixen de treballar tot cosint i recosint. I la confiança que amb el diàleg, el respecte i la generositat no tenim límits i podem arribar allà on vulguem. De la mateixa manera que treballem amb l’esperança intacta que les decisions que prenen les institucions ens aproparan al final del túnel d’aquesta emergència sanitària.

Aquesta Diada Nacional no ens hem pogut retrobar ni abraçar-nos. Però diu molt de nosaltres com a comunitat de persones posar la seguretat col·lectiva per davant de tot per protegir les persones més vulnerables, per evitar situacions de riscos i contagis. Si seguim tenint cura els uns dels altres, ben aviat podrem construir una nova normalitat social i nous espais per retrobar-nos, celebrar els dies especials i recuperar el temps perdut.

Finalment, vull traslladar els meus desitjos a les famílies, els professionals i a tot el sector educatiu perquè tinguin una bona tornada a l’escola, que és un altre repte i una oportunitat per fer les coses bé i sortir-ne més reforçats malgrat les incerteses i les dificultats. Només ajudant-nos i cuidant-nos els uns als altres estarem en millors condicions per sortir-ne. Tot el suport i reconeixement a les persones que ens fan cada dia millor, a les nostres comarques del pla i de muntanya!

tracking