SEGRE

EN COMÚ PODEMEL CANDIDAT DE...

Jaume Moya: «Després del 14-F caldrà pactar i nosaltres podem fer polítiques útils»

La formació morada pot ser decisiva a l'hora d'assolir pactes per governar o facilitar la governabilitat a Catalunya després del 14-F.

molt personal

molt personalMAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

En quins eixos giren les seues propostes per a Lleida ?

Són quatre eixos amb el lema “Territori de drets” amb oportunitats per exercir-los. Habitatge, salut, igualtat i emancipació. El d’habitatge és un dels grans drets que falta desenvolupar. En sanitat, la Covid ha posat de manifest un sistema públic cada vegada més debilitat. En igualtat acabar amb la bretxa salarial, i el quart, l’emancipació per als joves amb oportunitats i facilitats. També són els nostres reptes post-Covid per a Lleida.

Habitatge, despoblació i arrelar els joves. Són tres conceptes que estan vinculats?

Un dels grans projectes que tenim és la Llei d’Equitat territorial per donar oportunitat a les persones al marge d’on resideixi. No hi ha parc públic d’habitatges, hi ha cases tancades sense aposta per la rehabilitació i moltes en mans de bancs. Caldria aplicar un gravamen especial als pisos tancats dels grans tenidors perquè surtin al mercat..

Aposta En Comú Podem per les Rodalies?

No només és la línia de Manresa en què s’ha centrat el Govern. També hi ha les de la costa, la de Montsó i la Pobla. Totes són vitals per al territori. Defensem la mobilitat verda, pública i ecològica per a la vertebració territorial i la interconnexió. Lleida és l’única província que no té rodalies.

Per a l’N-240, desdoblament o autopista?

Sens dubte autopista. No hi ha raó per al desdoblament quan l’AP-2 quedarà alliberada aviat. L’autopista ha d’acollir el trànsit de camions i l’N-240, mantenir-se com a via intermunicipal millorada.

El desconfinament ha estat mal fet?

Havia de ser comarcal des de fa temps, però això s’ha pensat des d’un despatx a Barcelona amb una mentalitat metropolitana. No és els mateix per als petits pobles, cal aplicar criteris de densitat. JxCat no pot tenir els alcaldes del Pirineu revolucionats i per això s’ha cedit. Barcelona exerceix el mateix centralisme que Madrid.

Què opina el seu partit de la corrupció?

És un mal que s’ha d’extirpar perquè desprestigia la política. Cal lluitar per l’ètica, per retre comptes i per la transparència i lluny dels partits que legitimen el feixisme.

Possibles pactes?

Després d’acabar amb el bipartidisme qualsevol govern futur s’haurà de pactar i nosaltres podem fer polítiques útils.

Indults a polítics presos?

L’existència de presos polítics falseja la taula de diàleg. Mentre estiguin a la presó el diàleg serà difícil. Nosaltres defensem l’indult perquè és la mesura política més ràpida.

tracking