SEGRE

PSC-PSOEEL CANDIDAT DE...

Òscar Ordeig: «L'Executiu, de JxCat i ERC, és més centralista que Madrid i ens discrimina»

Òscar Ordeig és el candidat dels socialistes a Lleida el 14-F. Afirma que la demarcació ha perdut deu anys amb els Governs de CiU, JxSí, i JxCat i ERC. Acusa la Generalitat de centralisme i culpa l'independentisme que les eleccions se celebrin en plena pandèmia. Aposta per una relació federal entre Catalunya i Espanya que impulsi Lleida com a centre logístic entre Madrid i Barcelona, contribuint a dinamitzar el territori.

Òscar Ordeig, candidat del PSC per Lleida a les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

Òscar Ordeig, candidat del PSC per Lleida a les eleccions al Parlament del 14 de febrer.MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Vostès es van oposar que les eleccions se celebressin al maig i van proposar el mes de març. Creu que mantenir-les el 14-F ha estat el més adequat?

Les eleccions són el 14 de febrer per culpa de JxCat i ERC. Torra no va voler convocar-les, els independentistes no es van posar d’acord per investir un altre president i Torrent va anunciar la data del 14-F. Després, el vicepresident Aragonès va fer un nyap jurídic amb el decret de suspensió. És la història de l’última dècada, gestionen malament i la culpa és de tothom menys de qui ha d’assumir responsabilitats.

Si donessin els números i Salvador Illa tingués possibilitats de ser president, acceptarien el suport de Vox a la investidura?

No. Molts socialistes van morir per defensar els drets i les llibertats, perseguits per la ultradreta. No anirem ni a prendre un cafè amb algú que no condemna el franquisme. Però jo també preguntaria a d’altres si hi ha extrema dreta catalana a Catalunya, que n’hi ha, i és a les llistes d’alguns partits. Que tothom miri dins de casa seua, a veure si ho fa prou bé. Reflexionem per què gent molt humil, amb moltes dificultats, acaba votant un partit ultra.

Aspiren a reeditar el tripartit?

La nostra aposta és un Govern progressista amb els comuns, i amb suports externs si és necessari, com hi ha en altres països del món. Ara bé, caldrà dialogar molt i, els que es pensin que es podrà fer política sense parlar, s’equivoquen. Tots haurem de cedir una mica i aprendre la lliçó de l’última dècada per obrir una nova etapa.

Ha escoltat el Govern de JxCat i ERC prou les demandes de Lleida durant aquests últims anys?

Hi ha hagut més centralisme per part de JxCat i ERC, que són sinònim de mala gestió, que el que hi ha a Madrid. Lleida té grans potencialitats i ens tenen oblidats. Han retallat un 82% de la inversió pública en els últims deu anys del pressupost de la Generalitat, és la tisorada més gran de tot Catalunya. Les lleis estan pensades des de Barcelona i no per a l’interès de Lleida, els pressupostos estan pensats per a altres territoris i, durant la pandèmia, quin sentit té aplicar les mateixes mesures a Barcelona que al Pirineu? Esquerra Republicana no havia tingut mai tantes responsabilitats a Lleida i mai no ens havia anat tan malament com ara.

Va ser un error el confinament de Lleida i el Baix Segre al juliol?

Va ser una discriminació respecte a la resta de territoris de Catalunya perquè a zones amb risc de rebrot més alt no els van fer el mateix. Aquí es va tancar tot quan hi ha altres maneres d’actuar contra el virus abans de prendre una decisió així.

La despoblació és un problema que afecta una part important de la demarcació. Quina és la fórmula del PSC per tal de revertir-la?

Ha de ser prioritària la millora de la connexió de mòbil i internet, i hem de portar la fibra òptica primer perquè es puguin obrir i consolidar negocis que generin ocupació i riquesa. Nosaltres vam invertir molt en el període 2003-2010 per millorar la cobertura telefònica, però després no s’ha fet gairebé res. És impresentable que el conseller culpable d’això sigui el que es dediqui a dir que enviarà satèl·lits a l’espai. D’altra banda, la Generalitat ha de liderar un gran acord amb administracions locals de Lleida i entitats privades per millorar la xarxa de carreteres i assegurar uns serveis bàsics als pobles. O tenim les infraestructures bàsiques necessàries, o no tindrem competitivitat i la gent no es quedarà als pobles.

Contribueix la presència de l’os a frenar l’activitat ramadera al Pirineu?

Jo penso que no pot fer-se cap política mediambiental sense comptar amb la gent del territori.

Quina és la seua posició respecte als plans que hi ha per instal·lar nous parcs eòlics a la província?

El debat no és de tot o res. Les energies renovables són una oportunitat, són el camí però no a qualsevol preu. És necessària una planificació territorial abans de començar a instal·lar parcs eòlics o solars.

Partint del fet que vostè no és independentista, quina és la relació entre Catalunya i Espanya que més li interessa a Lleida?

Lleida és la demarcació catalana que més interès econòmic, social i estratègic té que s’estableixi una relació federal entre Catalunya i la resta de l’Estat perquè som al mig de les dos potències econòmiques, Madrid i Barcelona, encara que aquesta cada vegada menys. Amb el tren d’alta velocitat i l’aeroport, i amb una relació de cooperació i col·laboració entre els governs espanyol i català, podríem convertir-nos en un centre d’enllaç logístic entre Madrid i Barcelona. Però fa falta tenir un projecte i, a més, creure-s’ho.

tracking