SEGRE
Crear una societat per un euro

Crear una societat per un euroSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’executiu, a través del ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, portarà a terme una consulta pública fins al pròxim dia 19 de març per fomentar la creació d’empreses, amb intenció d’impulsar l’economia. La consulta pretén obtenir informació i diverses proposicions amb la finalitat de configurar un avantprojecte de llei.

Es tracta d’acabar amb l’exigència actual d’aportació mínima de 3.000 euros de capital per a la constitució de societats de responsabilitat limitada, passant a requerir-se només l’aportació d’un euro.

Segons s’ha informat, es pretén que la normativa s’adapti a la Directiva 2019/1151, que obliga els estats membres que als seus territoris pugui constituir-se de forma digital una societat de responsabilitat limitada en un termini màxim de deu dies, sense necessitat que comparegui físicament el constituent de la societat.

Segons afirma el ministeri: “Tot això contribuiria a l’increment de la productivitat, factor determinant del creixement potencial de l’economia, i a més resistència davant de potencials crisis.”

El projecte pretén dissenyar un marc jurídic més lax per a la creació d’empreses. No obstant, fins avui són moltes les societats que compleixen només “formalment” l’obligació de constitució amb un capital mínim de 3.000 euros, ja sigui mitjançant aportació de diners o amb béns d’igual valor. El cas és que és molt habitual que una vegada constituïda la societat el capital desaparegui o fins i tot hi hagi una sobrevaloració dels béns aportats amb equivalent valor atorgat documentalment encara que amb un valor real molt inferior.

Això fa que a la pràctica la constitució de societats es realitzi amb unes aportacions al capital social menor a 3.000 euros, i fins i tot amb un capital igual que posteriorment “desapareixia”, per la qual cosa aquesta vulneració normativa comportava que la societat s’hagués constituït sense desemborsar ni un euro. D’altra banda, el govern també pretén combatre la morositat entre empreses i d’organismes públics.

Caldrà veure si realment es consoliden les intencions i s’aborden els canvis normatius descrits. També si efectivament es contribueix al creixement econòmic i resiliència empresarial esperada.

Vist el panorama actual i en el cas que vosaltres us vegeu afectats per una situació similar, us aconsellem que consulteu un advocat que pugui informar-vos i assessorar-vos adequadament.

Crear una societat per un euro

Crear una societat per un euroSEGRE

tracking