SEGRE
El mètode ‘lean start-up’

El mètode ‘lean start-up’SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El model tradicional per iniciar una start-up es basava a tenir una idea, elaborar un pla de negocis i, aproximadament nou mesos després, llançar el producte al mercat amb l’esperança que funcionés. Tanmateix, aquesta estratègia entorpeix el procés de creació i moltes vegades acaba en el desànim de l’emprenedor i amb milers de pesos (i de temps) gastats en projectes inviables i fallits, assegura César Salazar.

Fa aproximadament deu anys es va popularitzar el concepte de lean start-up, engendrat per Eric Ries. Fa referència que el cicle de desenvolupament d’un producte pot delimitar-se i els negocis poden dirigir-se més eficientment mesurant processos i retroalimentacions.

El terme lean moltes vegades és mal utilitzat i relacionat amb una metodologia de poca qualitat. Tanmateix, l’inversor promou la idea que lean ain’t cheap (lean no és igual a barat) sinó que és una manera de construir start-ups en menys temps i amb un major potencial d’èxit.

Aquí hi ha les iniciatives que poden garantir l’esmentat èxit:. Aprenentatge continuLean es tracta d’aprendre. És veure les coses a través de l’aprenentatge; preguntar-te abans de fer alguna cosa què és el que aprendràs.

Per a Salazar, és essencial el networking i envoltar-te de mentors i persones que puguin ensenyar-te alguna cosa. L’inversor recomana a l’emprenedor tenir ben identificats els líders més influents per connectar-se amb ells i aprofitar-ne l’experiència.ExperimentacióMolts emprenedors creuen erròniament que tot ja està definit.

Per crear una lean start-up has de començar assumint que no saps res i estar disposat a experimentar les teues idees per comprovar si funcionen. Per exemple, Facebook constantment és experimentar (en fase beta), llançant aplicacions i actualitzacions.

Segons la resposta dels usuaris, la xarxa social decideix si conservar-ho, eliminar-ho o millorar-ho. Tot a molt baix cost.

En aquest punt, Salazar destaca la importància de saber dissenyar experiments per comprovar les nostres hipòtesis.Data drivenSens dubte, un dels grans avantatges que ofereix l’àmbit digital és la possibilitat de mesurar i quantificar bona part dels nostres esforços. “No es tracta només de l’observació qualitativa, sinó també dels resultats quantitatius.” Mesurar i avaluar els teus esforços et permetrà fer canvis i evitar posar tot el teu esforç en problemes que ni tan sols existeixen.

El procés lean es tracta de repetir una vegada i una altra; de tornar als passos caminats (i que pensem que estan superats) i trobar noves oportunitats. Una altra vegada l’aprenentatge és la clau.

Has d’estar obert al canvi i a la consciència que sempre és possible millorar. Lean no només és “prim”, és saludable i eficient.RapidesaEl món avança ràpidament, igual que la tecnologia i les modificacions en els hàbits dels consumidors.

Per això el pensament lean és el que millor s’adapta a aquesta estructura: cal moure’s ràpid, llançar ràpid al mercat, aprofitar les oportunitats i identificar ràpid els errors i els fracassos. Una economia d’emprenedors basats en la innovació.

Tenir èxit depèn de moltes coses que una metodologia no pot garantir 100%. L’únic que podem dir és que utilitzant mètodes lean tindràs menys errors que utilitzant els tradicionals.

Una menor ràtio d’errors té conseqüències econòmiques directes que des del punt de vista de les companyies ja existents redunden en acomiadaments de personal. La creació d’una economia innovadora guiarà la ràpida expansió que mai no ha estat tan necessària com fins ara.

tracking