SEGRE

COL·LABORACIÓ

Un pas de gegant per preservar el nostre entorn

Un pas de gegant per preservar el nostre entorn

Un pas de gegant per preservar el nostre entornSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Cada cop som més les persones que creiem que cal fer una important aposta en les polítiques mediambientals. Han de ser més ambicioses i han de facilitar el disseny de programes que incideixin de manera més efectiva en la nostra relació amb el món que ens envolta.

Aquesta aposta l’ha entomat el govern socialista de l’Estat amb la Llei del Canvi Climàtic, una llei valenta que ha de fer front als problemes reals de la nostra societat amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Com ens afectarà i quines són les principals qüestions que abordarà aquesta llei? L’objectiu principal és assegurar el compliment dels Acords de París, signats el desembre del 2015, i que, entre d’altres, han de vetllar pel desenvolupament dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que han de ser l’eina per aconseguir un món millor.

Com ens afectarà a nosaltres? Per aconseguir la neutralitat climàtica, és a dir, només generar el CO2 que puguem eliminar, cal un parc de turismes i de vehicles comercials lleugers sense emissions, i és per això que, a partir del 2040, no es podran vendre turismes i vehicles comercials lleugers que emetin CO2. La reducció de les emissions també afecta les diferents institucions públiques, ja que estableix l’obligació als municipis de més de 50.000 habitants a adoptar plans de mobilitat sostenibles i crear zones de baixes emissions.

La llei també estableix l’obligació d’estendre els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, tant en benzineres com edificis o aparcaments, que quedaran estipulades en un Codi Tècnic d’Edificació; l’aposta pel transport públic sostenible amb l’ús de biocarburants avançats i d’origen renovable i la potenciació del ferrocarril pel transport de mercaderies en llargues distàncies. El text també propaga un important impuls a les energies renovables l’any 2030.

El 74% de l’energia consumida haurà de tenir el seu origen en les renovables i, l’any 2050, l’Estat s’haurà d’abastir en un 100% d’energia lliure d’emissions. Un cop entri en vigor la norma quedaran expressament prohibits els projectes relacionats amb l’extracció d’hidrocarburs.

La fractura hidràulica, que és una tècnica extractiva de gas natural a través del trencament de roques subterrànies i d’injecció d’aigua a pressió –també coneguda com a fracking– queda prohibida en tot el territori nacional..

Per comptar amb la implicació de tothom, la llei també preveu incorporar, a través dels plans educatius, temari relacionat amb l’emergència climàtica i els hàbits de vida saludables, que seran treballats a les escoles i els instituts. Un dels altres punts forts de la llei és la millora de l’eficiència energètica en les edificacions.

Es proposarà la modificació de la Llei de Propietat Horitzontal per facilitar les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum. Les administracions hauran d’aprovar incentius per a la rehabilitació i impulsar l’autoconsum d’energies renovables per aconseguir calefacció i refrigeració de zero emissions.

És necessari avançar cap a la descarbonització de la nostra economia i la transició cap a un model circular que garanteixi l’optimització dels recursos i un model de desenvolupament sostenible, potenciant el consum de productes de proximitat i de quilòmetre zero..

La normativa no només proposa mesures per reduir les emissions, sinó que també planteja mesures destinades a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. Per això, cada cinc anys s’haurà d’aprovar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic, que haurà d’avaluar els impactes previsibles i els seus riscos, així com identificar la vulnerabilitat dels nostres sistemes naturals, territoris, població i sectors socioeconòmics.

Podem debatre si fem tard o no, si hi ha molts efectes del canvi climàtic que són irreversibles, si el mal ja està fet, però estic convençut que entre totes i tots podem fer molta feina per aturar la degradació del nostre entorn natural.

A Lleida som afortunats. Tenim l’Horta, el secans de les Garrigues, l’Urgell i el Baix Segrià, les Planes de Sucs i Raimat, el Prepirineu i el Pirineu, boscos i muntanyes d’una gran bellesa que hem de cuidar per les generacions futures perquè al cap i a la fi la sostenibilitat és això: ser capaços de gaudir del nostre entorn i els seus recursos sense posar-los en perill per a les futures generacions.

Si esteu d’acord amb mi, tenim feina per fer.

tracking