SEGRE

Creat:

Actualitzat:

En aquestes dates es repeteixen auguris i objectius per a l’any tot just encetat. Els primers poden ser favorables o adversos, depenent dels particulars punts de vista, perquè allò que per a algú representaria una gran notícia, a algú altre li semblarà l’avantsala de la fi del món, com per exemple un nou govern espanyol. Pel que fa als segons, haurien de ser sempre encomiables. Bons propòsits, que com les bones intencions empedren l’infern. O això diuen, tot i que no conec ningú que hi hagi estat.

De vaticinis, fa l’efecte que no estem en condicions de formular-ne gaires sense risc d’equivocar-nos, si més no els de caràcter col·lectiu, tal com tenim l’actualitat nacional i planetària, en aparença regida aquests darrers temps pel principi de la incertesa (no sé si de Heisenberg, vàlid per a la mecànica quàntica, o de Heineken, aplicable a tots aquells que, a força de desenganys, ens resistim a afrontar la realitat immediata si no hem buidat abans una llauna verda de la referida cervesa holandesa). Què s’esdevindrà primer, unes eleccions catalanes o la tercera guerra mundial? Al pas que anem, tan podria succeir aviat una cosa com l’altra. Amb l’inconvenient que no compto que en cap de les dues qüestions estigui al nostre abast d’afavorir-les o evitar-les (o almenys posposar-les). L’última paraula la tindran Puigdemont i Trump, dos tipus expeditius que van a la seva, amb fama d’imprevisibles, l’actuació contradictòria dels quals genera sovint més dubtes que no seguretats: de fet, l’al·ludit principi de la incertesa enunciat pel científic alemany Werner Heisenberg el 1927 és conegut també com a principi de la indeterminació.

Quant als propòsits, a mesura que envellim, tendeixen a ser a cada gener més modestos, tenint en compte experiències anteriors. Llegir, caminar, conversar, reduir l’ús de mòbil i pantalles diverses... Un article del New York Times (reproduït per l’Ara, no es pensin pas que els vull impressionar) sosté que un dels reptes personals més estesos avui dia és beure molta aigua, remei de la major part dels mals fisiològics, i psicològics: els vuit vasos diaris ideals per hidratar cos... i ànima. Sense voluntat de menystenir els beneficis per a la salut física i espiritual del líquid incolor, inodor i –ai!– insípid, em pregunto si la cervesa (Heineken o la que sigui) no tindrà també efectes hidratants.

tracking