SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Explicava tot just abans de la campanya de les municipals –no hi ha mal que cent anys duri– que alguns diumenges surto de bon matí a fer un tomb per Bell-lloc, passant pel quiosc a buscar els diaris que vaig a llegir a Lo Diari, l’agradable cafeteria reoberta fa uns mesos, on també disposen de premsa pròpia de la casa, que amb l’excusa de la pandèmia alguns locals han suprimit. De vegades, fins i tot m’animo després a descobrir una mica el terme, a peu mateix, sobretot si vaig amb companyia (a mi sol em falla la voluntat). Res, quatre o cinc quilòmetres, normalment per l’ample caminal del Palau d’Anglesola, coincidint amb la ruta senyalitzada del camí de Sant Jaume, entre parades que altres primaveres eren de panissos o alfals i enguany la majoria d’ordi o blat, per la sequera, a part dels fruiters, dues dècades enrere dominants i avui cada cop més residuals.

De vegades, si aixeques el ulls cap al cel, veus el puntet brillant d’un avió que travessa la blavor immensa, deixant al seu darrere unes ratlles grisenques que es difuminen a poc a poc, com una cicatriu marcada a la pell tesa del firmament. Ara diuen, suposo que els mateixos contraris a les vacunes i altres que no paren d’intuir tota mena de conspiracions universals, que aquests solcs o esteles, en anglès contrails, contracció dels mots condensation i trail, que ells han convertit en chemtrails, de chemical trails o traces químiques, són en realitat productes tòxics fumigats pels malèvols governs o arcanes corporacions multinacionals, responent a un pla secret per evitar que plogui, ves a saber per quins pèrfids motius. L’altre dia, una acompanyant de caminada jove i oberta com tothom de la seva edat a les noves tecnologies –i no com jo, que em desvetllen més mandra que interès– va sorprendre’m amb la informació obtinguda d’una aplicació del mòbil.

L’aparell que ens estava sobrevolant a 36.000 peus d’altura i a 528 nusos de velocitat (980 km) era un Boeing 777 enlairat a Nova York a les 6.28 i que tenia previst d’aterrar a Tel Aviv a les 3.24, hora local. Impressionat per l’invent, pensava que si els tres reis mags que van seguir una misteriosa estrella amb ròssec fa 2023 anys, encuriosits pels seus destí i missatge, haguessin disposat d’aquesta app anomenada Flightradar24, potser s’haurien estalviat el llarg viatge amb camell, a més de l’encens, l’or i la mirra.

tracking