SEGRE

DIS_SUPLEMENT

'Acomiadem-nos', un projecte de @titilamel per al Centre d'Art la Panera

Un dels missatges poètics de Titilamel en un bus de Lleida.

Un dels missatges poètics de Titilamel en un bus de Lleida.CENTRE D’ART CONTEMPORANI LA PANERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Anna Roige

Coordinadora del projecte


El Centre d'Art la Panera, des d'una visió crítica, s'ha estat qüestionant com donar una resposta, des del llenguatge artístic, a una situació tan complexa com la que ha provocat l'esclat de la Covid-19 i que ha acabat per capgirar completament la nostra realitat.

El Centre d’Art, al llarg de la seva història, s’ha caracteritzat per una línia expositiva compromesa amb els problemes contemporanis, com la violència de gènere, la memòria històrica o el Mediterrani. Coherent amb la seva línia d’actuació de reflectir el moment present a través de projectes artístics, torna a donar resposta des del punt de la creació contemporània, i per fer-ho utilitza l’espai públic, atès que els equipaments culturals romanen tancats.

Una situació com l’actual posa encara més en risc un sector tan feble com és l’artístic: artistes, crítics i altres professionals independents que treballen en el món de l’art i la cultura estan patint greument les conseqüències de la crisi sanitària. Per això, el Centre d’Art la Panera, com a centre d’art públic, proposa un conjunt d’accions –en què s’emmarca la que ara es presenta–, amb l’objectiu de col·laborar en el manteniment del sector de les arts visuals en actiu i, en especial, de l’escena artística de les Terres de Lleida.

Des de fa uns anys, la Panera ha iniciat el projecte Javelina, que precisament té la voluntat de reforçar el compromís del centre amb el territori. Javelina és una plataforma de suport i difusió per a artistes, agents, projectes i espais de Lleida. Entre els artistes que conformen l’arxiu del projecte, @titilamel (Llardecans) ha estat seleccionat per desenvolupar un projecte que, d’alguna manera, pretén donar resposta a aquesta qüestió tan actual.

@titilamel té una gran càrrega estètica, així com també una gran sensibilitat com a poeta, cosa que li permet abordar amb la cura necessària el projecte: una conseqüència tan dolorosa de la pandèmia com ha estat afegir al dol per la pèrdua d’un familiar la impossibilitat d’acompanyament i comiat.Acomiadem-nos parteix d’un fet biogràfic de l’artista, la mort de la seva àvia mentre ell era a Mèxic. En paraules del mateix creatiu:

«Ara farà un any que es va morir la meva àvia. Jo era a Mèxic i me’n vaig haver d’acomiadar des de la distància. Noranta-tres anys d’amor reduïts a un comiat a més de nou mil quilòmetres.

Quan la Panera em va proposar de pensar una acció per treure l’art al carrer durant la pandèmia, vaig pensar de seguida que, just ara, molta gent hauria hagut de trobar també la manera d’acomiadar-se des de la distància. Precisament això és el que és l’art: aquesta necessitat inconscient d’haver de sacsejar-te per dins per intentar entendre aquelles coses que no es poden entendre. I la mort d’una persona estimada n’és una.»

La primera de les accions és fer que la ciutadania pugui gaudir de l’art al carrer, tot passejant, dirigint-se a la feina, a comprar, etc., i per fer-ho possible s’ha utilitzat un autobús urbà, diferents opis i cartells repartits per la ciutat de Lleida.

Aquests elements gràfics són els que porten el segell de @titilamel, però al mateix temps i fins al dia 12 de juny, vàrem recollir, a través del correu electrònic acomiademnos@titilamel.com les cartes, les reflexions, els dibuixos, les cançons, etc., fetes pels ciutadans i que volien fer-ho públic, ja que aquest projecte no podia existir sense aquesta part més participativa. Creiem que l’art pot ser aquesta finestra tan necessària que ens apropi més i ens ajudi, potser no a entendre-ho, però sí a compartir aquest dol que hem hagut de passar sols, sense cap enterrament ni cap silenci.

El resultat d’aquesta segona acció més participativa i sota la intervenció artística de @titilamel, es va poder veure a través d’una projecció nocturna a la façana de la Panera el passat 15 de juny i es va poder seguir en directe per Instagram, al compte @lapaneralleida. La projecció també va donar pas a la reobertura del Centre, el diumenge dia 16. Amb aquesta projecció, vista com un gest simbòlic, la Panera i @titilamel van voler traspassar els murs perimetrals d’un centre d’art per compartir i comunicar una afectació col·lectiva. 

tracking