SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’augment de l’esperança de vida, fonamentalment per una millor qualitat en l’alimentació, pels avenços mèdics que s’han produït en les últimes dècades i per la baixa natalitat que s’ha instal·lat en la majoria de les societats avançades a causa, entre altres coses, de la crisi i de la irrupció de la dona en el mercat laboral, fa anys que està provocant un creixement accelerat del nombre de persones grans. La conseqüència de la combinació de les dos realitats és un augment de l’envelliment de la població.

Lleida no és aliena a aquesta situació i, tal com publiquem en l’edició d’avui, la pateix especialment, ja que, per exemple, és la província de Catalunya més envellida, amb un índex del 118% –per cada 100 menors de 16 anys, hi ha 118 majors de 64, segons l’Institut Nacional d’Estadística–, seguida de Barcelona, amb un 113%; Tarragona, amb un 107%, i Girona, amb un 102%.

És una situació que preocupa i que ha de preocupar tothom, perquè aquesta tendència s’està mostrant imparable i perquè, més enllà de l’aspecte més estès de si hi haurà prou cotitzacions per pagar les pensions dels grans, a la llarga, aquesta regressió demogràfica produirà una despoblació sobretot a les localitats petites i a les rurals.

En aquest sentit, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va plantejar, en un congrés sobre despoblació celebrat a Osca a finals de juny, vuitanta mesures per pal·liar aquest problema, i la Unió Europea també estudia implantar-ne algunes a partir del 2020.

Com que l’increment de la natalitat sembla una quimera, tal com demostren les enquestes censals, en benefici del conjunt de la província no s’hauran de desdenyar les oportunitats que es presentin en forma de nous llocs de treball, com els 5.000 que va anunciar la setmana passada Carrefour que es crearien amb la construcció i el funcionament del seu gran centre comercial a Lleida ciutat, al costat de l’Ll-11.

Perquè, en definitiva, una ocupació fixa per als ciutadans als seus punts de residència en millora el nivell de vida i, a més, segurament atrauria joves de fora de la província a la recerca de feina, que de passada alleujarien els índexs d’envelliment. El cert és que cal començar a passar de les paraules als fets per revertir aquesta greu situació.

tracking