SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí travessa un moment dolç amb les millors cotitzacions dels últims tres anys i puixança de les exportacions perquè Espanya produeix un 50 per cent més del que consumeix, però en les jornades d’Agrobank ja es va advertir del perill de crear una bombolla per excés de producció i també del risc que representa l’eliminació de purins amb l’opinió d’alguns experts que les plantes de cogeneració no són la solució al problema mediambiental.

El problema a les comarques de Lleida, amb 2.800 granges i 4,8 milions de caps que representen el 55 per cent de la carn de porc que es produeix a Catalunya, s’aguditza per la proliferació de purins i la possible contaminació dels aqüífers.

En aquest sentit, hi ha una amenaça real de sancions comunitàries perquè la directiva de l’aigua obliga a recuperar la qualitat de les aigües i la mateixa Generalitat admet que en els últims vint anys no hi ha hagut canvis significatius en la qualitat de les aigües subterrànies pel que fa a nitrats perquè les mesures adoptades fins ara no han estat suficients.

En conseqüència, Agricultura considera imprescindible “restringir o parar el creixement ramader en algunes zones”, concretament en les que tenen més concentració de granges i de purins, i ja té ultimat el decret pel qual s’impedirà la construcció de noves granges o l’ampliació de les existents en set municipis de Lleida: Mollerussa, Miralcamp, Golmés, Puiggròs, Soses, Rosselló i Bellmunt. En principi els sindicats accepten la moratòria, mentre que els ecologistes demanen que s’ampliï, però és evident que no soluciona l’eliminació de purins, que exigeix més mesures.

Precaució a les piscines

El dia 7 va ser a Mollerussa i dimarts es va repetir el cas a Guissona amb dos nens que estan a punt de morir ofegats a les piscines municipals, han de ser salvats pels socorristes i evacuats a un centre hospitalari en estat crític. Per sort, els nens es recuperen, però cal extremar la prudència perquè si no saben nadar utilitzin la piscina adequada i evitar possibles talls de digestió.

tracking