SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Una seixantena de municipis del Segrià i la Noguera, agrupats en els consells d’alcaldes, i amb el suport d’altres comarques eminentment agràries, com el Pla, d’Urgell i les Garrigues, promouen un manifest de defensa dels pagesos davant de la crisi de preus que travessa la fruita de pinyol i la consegüent amenaça que la recessió comporta per al futur de les seues plantacions, l’economia familiar i la general d’aquestes poblacions.

Fa bé el món local de fer pinya amb l’agricultura, base del PIB del pla de Lleida i a la qual deu tota la riquesa passada i present. Si els municipis regats pels canals de l’Urgell, Pinyana, Aragó i Catalunya, Segrià Sud, Algerri-Balaguer, Garrigues Sud i el més recent, el Segarra-Garrigues, obliden els seus agricultors en les reiterades depressions que el camp ha patit en les últimes dècades, perdran molt més que presseguers o nectarines.

És evident que el mercat es mou i que els fructicultors han d’adaptar-se i modernitzar per ser competitius, però les baixes cotitzacions actuals no són fruit de les seues carències ni de falta d’innovació, més aviat al contrari.

Els excedents els han provocat les guerres comercials mundials i els interessos politicoeconòmics europeus. Per tant, correspon a la Comissió Europea esmenar el que la crisi amb Rússia va comportar i la resta d’administracions han de pressionar i compensar aquests agricultors per les pèrdues. Perquè avui la damnificada és la fruita però demà pot ser qualsevol altre producte.

L’ONU i Veneçuela

L’ONU ha denunciat aquesta setmana l’ús “generalitzat i sistemàtic” de “força excessiva” contra milers de manifestants a Veneçuela. En un dur comunicat, alerta que les violacions comeses per les autoritats davant les protestes contra el règim de Nicolás Maduro van des de detencions arbitràries fins a maltractaments i “tortura”.

Qualsevol intent de millora social i econòmica d’una societat queda deslegitimada totalment si qui la promou recorre a l’ús de la violència per imposar-la i la deriva de Veneçuela és ara per ara indefensable.

tracking